Κινήσεις που αν μη τι άλλο καταγράφουν ιδιαίτερη αποφασιστικότητα δρομολογεί τις τελευταίες ημέρες, μέσω του United Group, η BC Partners και ο διαχειριστής της Νίκος Σταθόπουλος στη Forthnet. Το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα ολοκληρώνει τη μία μετά την άλλη τις συμφωνίες με τους μετόχους μειοψηφικών πακέτων στην εταιρεία, ώστε να ολοκληρώσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο και στη συνέχεια να προχωρήσει απερίσπαστο στα σχέδιά του για την εταιρεία και το μέλλον της. Σχεδιασμούς που έρχονται σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας και ανάπτυξης για την αγορά των telecoms και ανοίγουν πολλά σενάρια.
Πριν μερικούς μήνες, ο Νίκος Σταθόπουλος έχει χαρακτηρίσει την ελληνική αγορά «στρατηγική» για την United, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει επιχειρηματική παρουσία σε έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (τη σερβική United Group, τη βουλγαρική Vivacom, την κροατική Tele2, την Telekom Albania που εξαγόρασε από τον OTE, από τον οποίο διεκδικεί και την Telekom Romania )με έσοδα περί τα 950 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και τώρα, έρχεται η ώρα να το δείξει. Και μάλιστα δαπανώντας γι’ αυτό.
Η πρώτη κίνηση έγινε με τη συμφωνία για την απόκτηση του μετοχικού πακέτου της Go, της εταιρείας που κατέχει το 9,63% της Forthnet για την απόκτηση των μετοχών της. Σε συμφωνία όμως έχει έρθει και με την μητρική της Wind, Crystal Almond, προκειμένου να αποκτήσει το πακέτο του 14% το οποίο κατέχει η «γαλάζια» εταιρεία των telecoms, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έχει ενημερώσει της 4 τράπεζες που πριν χρόνια είχαν στηρίξει την ΑΜΚ της Forthnet, κατέχοντας σήμερα το 25,9% ότι θα εξασκήσει και το δικαίωμα προαίρεσης προκειμένου να αποκτήσει και αυτό το ποσοστό.
Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, φέρουν τους νέους ιδιοκτήτες της Forthnet, να έχουν κατ΄ αρχήν συμφωνήσει και με την Massar Investments για την απόκτηση του ποσοστού της (αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως), ενώ δεδομένη θεωρείται η συμφωνία της Vodafone Ελλάδος (που κατέχει 2,4%) σε μια αντίστοιχη κίνηση. Με «αναμονή» μόνο για την υπόθεση της συμφωνίας με τη Massar, η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι η νέα ιδιοκτησία θα κινηθεί σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά, και πιθανότερα θα κινηθεί στην κατεύθυνση εξόδου της εταιρείας από το ΧΑ.
Τα «σπουδαία» βέβαια αφορούν την επόμενη ημέρα, και τις κινήσεις της νέας Forthnet στη σκακιέρα. Ήδη, η είσοδος ενός σημαντικού παίκτη, αποφασισμένου να ξοδέψει (αλλά και να κινηθεί σε μελλοντικά κέρδη) όπως παραδοσιακά κάνει η BC Partners, φέρνει ήδη ρίγη στην αγορά. Ιδιαίτερα καθώς το «ταμπλό» για τις κινήσεις, είναι προς το παρόν «ανεξερεύνητο».
Η εταιρεία, έχει ήδη εγκρίνει τη σύναψη ομολογιακού δανείου 27 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από την πλευρά των νέων επενδυτών, αλλά στελέχη της αγορά των telecoms επισημαίνουν ότι για να καταστεί η Forthnet εκ νέου ανταγωνιστική, θα απαιτηθεί οι νέοι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε επενδύσεις υποδομών που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Και αυτά πέραν της αρχικής επένδυσης (περί τα 45 εκατ. ευρώ) για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τις τράπεζες.
Δύο παράγοντες που θα κρίνουν το μέλλον των κινήσεων της νέας ιδιοκτησίας, αφορούν την επέκταση στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και τον τρόπο εμπλοκής στα δίκτυα 5ης γενιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η Forthnet, έχει άδεια κινητής, αλλά αυτή είναι εικονικού παρόχου, πάνω στο δίκτυο της Vodafone. Και επομένως, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τελικό της επιχειρηματικό σχεδιασμό. Αν δηλαδή θα παραμείνει σε αυτό το μοντέλο, ή αν θα επιλέξει κάποιον άλλο τρόπο ανάπτυξης.
Αντίστοιχα διαμορφώνεται και το θέμα για την εμπλοκή στα δίκτυα 5ης γενιάς με δεδομένο ότι η Forthnet δεν συμμετείχε στη δημοπρασία για την απόκτηση συχνότητας που δρομολογείται από το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
Ένα ερώτημα, που βέβαια θα χρειαστεί καιρός για να απαντηθεί αφορά το κατά πόσον το σχήμα της United/BC Partners θα οδηγήσει τη Forthnet αυτόνομα στο νέο περιβάλλον ή αν θα κινηθεί στην αναζήτηση στρατηγικού συνεργάτη για κάτι τέτοιο. Στην αγορά είναι γνωστό ότι το παλαιότερο «φλερτ» της BC Partners με την Crystal Almond για την απόκτηση των μετοχών της Wind, συνεχίζει να …αιωρείται, αν και μετά τη διαδικασία του περασμένου Δεκεμβρίου, επισήμως παραμένει …ανενεργό. Τα ίδια στελέχη, σημείωναν σχετικά, πως η επανενεργοποίησή του θα προϋπέθετε μια στρατηγική κίνηση από την πλευρά της BC Partners (και αντίστοιχα μία μεγάλη επιπλέον δαπάνη) για την οποία δεν υπάρχει κινητικότητα, αν και αυτό παραμένει το μόνο αμοιβαία επωφελές σενάριο…
Το βέβαιο είναι ότι για τη Forthnet οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα. Όχι μόνο για τους προηγούμενους λόγους, αλλά και για μερικούς ακόμη.
Με δεδομένη της «νέα άνοιξη» της αγοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών, που έχει φέρει η τηλεεργασία και η τηλεκπαίδευση, η Forthnet θα πρέπει να διεκδικήσει έδαφος, που προς το παρόν καταλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά ο ΟΤΕ.
Και επιπλέον, θα χρειαστεί να ενισχύσει το τηλεοπτικό περιεχόμενο (όπως ληδη δρομολογεί με συμφωνίες με ποδοσφαιρικές ομάδες) για την αποκατάσταση των μεριδίων της NOVA, που επλήγησαν σημαντικά από την οικονομική δυσπραγία των προηγούμενων ετών.
Για όλα αυτά θα απαιτηθεί φυσικά πολύ χρήμα και μεγάλη αποφασιστικότητα. Κάτι που η BC Partners και ο Νίκος Σταθόπουλος, έχουν παραδοσιακά δείξει ότι διαθέτουν.