Μετά την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, ο Πρεμ Γουάτσα εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάκαμψη των τραπεζών.
Η πρόταση συγχώνευσης που πρότεινε η Eurobank Ergasias Α.Ε. στην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ έχει ως σκοπό να ξαναφέρει κοντά τις δύο εταιρείες στις οποίες ο Καναδός επενδυτής έχει επενδύσει πολλά την τελευταία πενταετία. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα θα καταστήσει την Fairfax Financial Holdings Ltd. του Γουάτσα μέτοχο πλειοψηφίας με 33% μερίδιο επί των μετοχών.
Ο Γουάτσα, που ίδρυσε την Fairfax Financial το 1985 όπου παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, υποστηρίζει την συμφωνία αφότου δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι έχει ζημιωθεί με πάνω από 600 εκατ. ευρώ από το 2014. Από πέρυσι δεν έχει αλλάξει κάτι: Η Eurobank έχει υποχωρήσει κατά 31%, ενώ σημειώνει πτώση και η Grivalia στην οποία κατέχει 51%.
«Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Γουάτσα, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης. «Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και επενδύουμε περαιτέρω μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πολύ καλή τράπεζα.»
Παρά τις απώλειες, ο Γουάτσα δήλωσε πως στηρίζει πλήρως τη συγχώνευση και την τιτλοποίηση η οποία στοχεύει στην μείωση του δείκτη των NPEs της Eurobank σχεδόν στο 15% από το 39% προηγουμένως. Η Eurobank προσπαθεί να βρει μια δική της λύση για τον μεγάλο όγκο μη-εξυπηρετούμενου χρέους, ενώ η Ελλάδα εστιάζει σε μια εθνική προσέγγιση για την επιτάχυνση της πώλησης των ΜΕΔ.
Όταν θα ξεπεραστούν τα προβληματικά δάνεια, όπως δήλωσε ο Γουάτσα, «θα προκύψει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες καθώς και την ελληνική οικονομία».
Ο Ινδοκαναδός επενδυτής από το Χαϊντεραμπάντ επένδυσε στην Grivalia το 2013 αφότου είχε τοποθετηθεί επιτυχώς στην ανάκαμψη τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας. Την επόμενη χρονιά, συμμετείχε επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, ωστόσο είδε την επένδυση του να εξανεμίζεται το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την ζώνη του Ευρώ.
«Αυτό που πέρασε η Ελλάδα ήταν μια μοναδική κατάσταση. Όταν μια χώρα υφίσταται πτώση του ΑΕΠ της κατά 25%, είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να έχει καλή απόδοση. Πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, χρειάζεται να έρθουν περισσότερα χρήματα. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία», πρόσθεσε.