Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις του μπλοκ κατά της Ρωσίας, σε νεότερη οδηγία την οποία επικαλείται το Reuters.
Η Κομισιόν είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, αλλά μόνο εάν τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις, αφού η Ρωσία ζήτησε από ξένους αγοραστές να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Στην νεότερη οδηγία, που κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ την Παρασκευή σύμφωνα με το Reuters, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη οδηγία της ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα και ότι οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο - εφόσον το κάνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα υπάρχοντα συμβόλαιά τους - και να δηλώσουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη όταν πληρωθεί στο νόμισμα αυτό.
Σχεδόν όλες οι συμβάσεις προμήθειας που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.
Σύμφωνα με τη νεότερη οδηγία της ΕΕ, οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση», αναφέροντας ότι όταν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εκπληρωθεί.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή», αναφέρεται στην οδηγία.
Τερματίζοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει το ποσό σε ευρώ ή δολάρια, μια εταιρεία θα μπορούσε να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων, και η οποία θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.
Το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι μια συναλλαγή θα θεωρούνταν ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια.
«Η θεμελιώδης θέση μας παραμένει αναλλοίωτη. Η διαδικασία της πληρωμής, που προβλέπεται από το ρωσικό Διάταγμα της 31ης Μαρτίου, θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ, όμως υπάρχουν επιλογές διαθέσιμες ώστε οι εταιρείες της ΕΕ να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια όπως προβλέπεται από τα συμφωνηθέντα συμβόλαια», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.