Καθαρός «διάδρομος» από Ευρώπη για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2024
Shutterstock
Shutterstock

Καθαρός «διάδρομος» από Ευρώπη για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2024

Το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ αλλά και στόχο για αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ κοντά στο 151% του ΑΕΠ.

Με αυτές τις δύο προβλέψεις, ουσιαστικά η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη φορά η… καμπάνα του eurogroup για δημοσιονομική σύσφιξη από την επόμενη χρονιά, δεν χτυπάει για εμάς.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα… χωρέσει την αύξηση των συντάξεων, το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, την αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους γονείς με παιδιά χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραγωγή του πρωτογενούς πλεονάσματος η οποία από μόνη της θα καλύπτει τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους.

Όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας, ειδικό αποθεματικό για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος δεν θα υπάρχει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολίτες θα μείνουν εκτεθειμένοι. Σε περίπτωση ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου –και κατά συνέπεια και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας- θα παραχθούν περισσότερα έσοδα στον λογαριασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) και τα χρήματα που θα εισπράττονται θα δίδονται για επιδοτήσεις στο ρεύμα. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι οι τιμές του ρεύματος να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα χωρίς να επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το νέο σύμφωνο σταθερότητας δεν θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η πιο ρεαλιστική πρόβλεψη είναι ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε τον Απρίλιο για να υπάρξει συμφωνία. Άλλωστε, με την Ισπανία ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο –είναι η χώρα που προεδρεύει της ΕΕ για το β’ εξάμηνο- δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία με δεδομένες μάλιστα τις διαφορές βορρά νότου. Για τον προϋπολογισμό του 2024 στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν θα σημαίνει κάτι. Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει με τις προβλέψεις που έχουν γίνει στο πρόγραμμα σταθερότητας. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνο αν πέσουν έξω οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας κάτι πάντως που προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Με πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα είναι του χρόνου μια από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που θα έχει τόσο θετική δημοσιονομική επίδοση.

Επίσης, με μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αναμένεται να είναι στις πρώτες θέσεις (αν όχι στην πρώτη) με τις μεγαλύτερες μειώσεις. ΜΕ αυτή την… ταχύτητα, είναι πολύ πιθανό μάλιστα ότι από το 2025 και μετά η Ελλάδα μπορεί να πάψει να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕπ στην ευρωζώνη.