Η απελευθέρωση της παραγωγής ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωθήσει την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σε ακόμα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Αυτό θα ενισχύσει τον συνολικό όγκο των εξαγωγών και σε συνδυασμό με με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από γλυκαντικές ουσίες θα επέλθει πιθανότατα μείωση της τιμής της, αναφέρει η S&P Global Platts στο agrimoney.
Η εταιρεία ανάλυσης για το επίπεδο τιμών εμπορευμάτων και ενέργειας ανέβασε την εκτίμησή της για τη συνολική αύξηση της παραγωγής της ζάχαρης, από 1 εκατ. σε 2,73 εκατ. τόνους, για τη περίοδο από τον Οκτώβρη του 2017 μέχρι το Νοέμβριο του 2018.
Η νέα πρόβλεψη οφείλεται στην «υψηλότερη του αναμενόμενου παραγωγή στην ΕΕ» αλλά και σε μία μικρή αύξηση των υπολογισμών αναφορικά με την παραγωγή της Βραζιλίας το 2017.
Η συνολική παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται πλέον να φτάσει τους 19,27 εκατ. τόνους, δηλαδή 950.000 περισσότερους από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.
«Η παραγωγή θα είναι η υψηλότερη των 7 τελευταίων ετών», αναφέρει ο αναλυτής Dr Claudiu Covrig.
Η παραγωγή αυτή της ΕΕ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τη συμφωνία για ποσοστώσεις στην παγκόσμια παραγωγή το 2006 που είχε συμφωνηθεί λόγω ανησυχιών του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.
Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ιδίως στις αγορές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Ταυτόχρονα, η πτώση της τιμής του καλαμποκιού διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον λόγω της γλυκαντικής ουσίας που παράγεται από το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλά επίπεδα φρουκτόζης.
«Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η τιμές της ζάχαρης θα έχουν πτωτική τάση από το τελευταίο τρίμηνο του 2017».