Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Δεν μας ενδιαφέρει τι θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά τα στοιχεία που θα μας στείλετε στις 15 Οκτωβρίου. Αυτό διαμήνυσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο Μέγαρο Μαξίμου όταν το τελευταίο βολιδοσκόπησε τις διαθέσεις τους προκειμένου να αντιληφθεί εάν θα θεωρούσαν ότι μία τέτοια κίνηση, δηλαδή να μην συμπεριληφθούν οι περικοπές στις συντάξεις, θα είχε στοιχεία μονομερούς ενέργειας.
Ωστόσο, τους υπέδειξαν πως αντιδρούν οι αγορές απέναντι στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι έτσι θα κινηθούν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από Δευτέρα. Αυτό όμως που ενδιαφέρει το κυβερνών κόμμα στην παρούσα φάση είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και όχι σε τι κατάσταση μπορεί να περιέλθει η ελληνική οικονομία και ακόμα περισσότερο οι συνταξιούχοι. Και προφανώς οι ίδιοι βουλευτές που ψήφισαν την περικοπή των συντάξεων διαμαρτύρονται για τις περικοπές!
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει τελείως διαφορετικά στοιχεία στην Κομισιόν από αυτά που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στο διάστημα των 15 ημερών που θα ακολουθήσουν και εάν θα αλλάξει κάτι δραματικά από πλευράς θεσμών, οι οποίοι προς το παρόν τουλάχιστον έχουν ζητήσει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Αυτό που ουδείς πλέον μπορεί να καταλάβει είναι τι ρόλο διαδραματίζει ένα προσχέδιο διάρκειας 15 ημερών. Εκτός και αν σε αυτό το διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, που θα αναγκάζουν το κυβερνών κόμμα να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές.
Επομένως, στο προσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις, ούτε τα αντίμετρα που εξισορροπούσαν το εν λόγω μέτρο, δηλαδή στην περικοπή του 18% της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις, και ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ. Μάλιστα χθες, από τη Νέα Υόρκη ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι: «Ούτε μέτρο, ούτε αντίμετρα» θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο διευκρινίζοντας ωστόσο θα συμπεριληφθούν κανονικά τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ κι αποτελούν τμήμα του υπερπλεονάσματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 θα προβλέπει πλεόνασμα που θα κινηθεί στα επίπεδα του 3,9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%. Δηλαδή, υπολογίζεται το υπερπλεόνασμα να φθάσει στα 750 εκατ. ευρώ περίπου.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΛΚ η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ ενδεχομένως να τροποποιηθούν μέχρι τη Δευτέρα καθώς αναμένονται νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την «άσπρη τρύπα» των Ασφαλιστικών Ταμείων ( υπεραπόδοση ΕΦΚΑ). Σε κάθε περίπτωση πάντως με τα επιπλέον έσοδα θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή περίπου 1 δις. ευρώ που ανέρχονται τα αναδρομικά για τους ένστολους, τους δικαστικούς και τους εκπαιδευτικούς.
Για το 2019 υπολογίζεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,2%-4,35 του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα κριθεί και από το αν θα μειωθούν οι συντάξεις ή όχι.