Αργά το απόγευμα, κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που προσπαθεί να συμβιβάσει τη λογική και τη νομιμότητα προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την προπαγάνδα για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην τηρήσει το ψηφισμένο μέτρο περικοπής των συντάξεων.
Με τη φιλοδοξία ότι ο ρυθμός Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα ξεπεράσει τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου και θα φτάσει το 2,5% το 2019, ότι οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν τις εισαγωγές και ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας ώστε να πέσει η ανεργία στο 16,7%, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού υπόσχεται ότι:
«Oι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας».
Μάλιστα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 2019 θα εφαρμοσθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης οι οποίες κοστίζουν 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που υπολογίζει να έχει η κυβέρνηση το οποίο σύμφωνα με τις δικές τη μετρήσεις θα φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση χθες κατατέθηκε ένα προσχέδιο για το εσωτερικό της χώρας χωρίς τις περικοπές των συντάξεων και ένα δεύτερο για το εξωτερικό με τις περικοπές.
Σημειώνεται πάντως ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 ύψους 1,2 δισ. ευρώ, κατεβάζοντας τον πήχη στο μισό δηλαδή κοντά στα 650 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση πάντως που περικοπούν οι συντάξεις θα εφαρμοσθούν τα αντίμετρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή περισσεύει ένα αστρονομικό ποσό ύψους 12 δισ. ευρώ το οποίο θα έχουν πληρώσει από φόρους τους οι φορολογούμενοι. Για αυτό το ποσό δεν γίνεται καμία αναφορά το πως θα το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση
Για το 2019, εφόσον δεν περικοποπούν οι συντάξεις η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει:
• Από την πλευρά των εσόδων
(α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά,
(β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών,
(γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (
δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ' έτος.
• Από την πλευρά των δαπανών
(α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών,
(β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια,
(γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018.
Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.
Το προσχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ