Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε προσωρινό τουλάχιστον πάγωμα του deal εξαγοράς από τα ΕΛΠΕ της ΠΥΡΚΑΛ οδηγεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που είναι και ο βασικός της μέτοχος, να διεξαχθεί νέα αποτίμηση για την προς πώληση έκταση των 350 στρεμμάτων στην Ελευσίνα, κάτι που θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) - το διάδοχο σχήμα μετά τη συνένωση της ΠΥΡΚΑΛ με την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ)- αμφισβήτησε την αποτίμηση της έκτασης από το ΤΕΕ, και επικαλούμενο εντολή του υπουργού, ζήτησε να διεξαχθεί καινούργια.
Τούτο σημαίνει αφενός χρονοκαθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, αφετέρου ότι τα χρήματα που τόσο ανάγκη έχει η ΠΥΡΚΑΛ για να πάρουν ανάσα τα οικονομικά της, θα αργήσουν να μπουν στα ταμεία της.
Δεν αποκλείεται όμως να σημαίνει και αλλαγή του τιμήματος των 21 εκατ. ευρώ στο οποίο φέρεται ότι είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές για την εξαγορά της έκτασης. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν ΕΛΠΕ επιδιώκουν τη συμφωνία αφού έτσι θα μπορέσουν να μετατρέψουν το οικόπεδο σε νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού - όπως ακριβώς προβλέπει η διεθνής νομοθεσία- η δε, ΕΑΣ ψάχνει εναγωνίως για ρευστό, επομένως το τίμημα θα αποτελέσει για αυτήν "φιλί της ζωής".
“Η καθυστέρηση αυτή φέρνει το στραγγαλισμό της εταιρείας, που όχι μόνο δεν διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά δεν έχει πλέον ρευστά στο ταμείο της για να καλύψει τρέχουσες λειτουργικές της ανάγκες, όπως αγορά πρώτων υλών, πληρωμές προμηθευτών και λογαριασμών ΔΕΚΟ”, όπως λέει στο liberal.gr ο Απόστολος Βασιλάρας, γενικός γραμματέας του σωματείου των 350 εργαζομένων της ΕΑΣ.
Αν και όπως λένε οι συνδικαλιστές, παραγγελίες προς την εταιρεία υπάρχουν, εντούτοις αυτή δεν μπορεί καν να τις ξεκινήσει καθώς δεν διαθέτει κεφάλαιο κίνησης για αγορά πρώτων υλών (καύσιμα, κλπ), παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης σύμβασης παραγωγής πυρομαχικού 40 mm με πελάτη το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, για την οποία η εταιρεία δεν διαθέτει κεφάλαιο για να προμηθευτεί τα πλέον απαραίτητα.
Μετά και τη στάση του υπ. Οικονομικών να παγώσει για δύο μήνες τη συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, τα σωματεία της ΕΑΣ συνεδριάζουν αύριο προκειμένου να αποφασίσουν ακόμη και κινητοποιήσεις, καθώς η συμφωνία με τα ΕΛΠΕ θα έδινε ανάσα στα οικονομικά της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 είχε συμφωνηθεί business plan μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προέβλεπε τη μείωση των εργαζομένων σε 500 (το οποίο και έγινε), διάσπαση του πολιτικού με τον εμπορικό τομέα (επίσης έγινε), και κλείσιμο εργοστασίων, κάτι που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Συγκεκριμένα έκλεισε το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα (την έκταση με την οποία φλερτάρουν τα ΕΛΠΕ), ωστόσο δεν έχει ακόμη κλείσει αυτό της Μάνδρας καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να έρθουν νέες παραγγελίες, που θα καταστήσουν τη λειτουργία του απαραίτητη. Η ίδια συμφωνία του 2013 προέβλεπε χρηματοδότηση με 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκλείψουν οι ελλειμματικοί ισολογισμοί, κάτι που υλοποιήθηκε αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, και με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Όσο για την τωρινή κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει μέχρι σήμερα εκπονήσει κάποιο πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για την ΕΑΣ, αλλά περιορίζεται σε υποσχέσεις για χρηματοδότηση, η οποία έρχεται συνήθως με καθυστέρηση.