Του Γιώργου Φιντικάκη
Το μήνυμα ότι η διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών για να μειωθούν οι κίνδυνοι μπλακ άουτ, μαζί με τις άλλες ενεργειακές επενδύσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
"Το πιο επείγον θέμα για εμένα είναι η ΔΕΗ", είπε ερωτηθείς για τη νούμερο ένα προτεραιότητα του, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι για αυτήν θα αναφερθεί αναλυτικά στις προγραμματικές του δηλώσεις το Σαββατοκύριακο, και ότι σήμερα θα δώσει έμφαση στα υπόλοιπα ενεργειακά ζητήματα.
Χαρακτήρισε καταλύτη τις ενεργειακές επενδύσεις για να πάρει μπροστά η οικονομία, μαζί με την επιτάχυνση των διεθνών ενεργειακών έργων όπου συμμετέχει η χώρα, όπως για παράδειγμα ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθώς επίσης η ενίσχυση της χώρας στο μέτωπο των ερευνών και τη; εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Ο Κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις γύρω από την γεωστρατηγική της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή στις 24 με 25 Ιουλίου, θα παρευρεθεί στο Καιρό όπου θα διεξαχθεί το EastMed Gas Forum. Εκεί θα βρεθεί και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων και η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Ταυτόχρονα ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε, όπως είχε κάνει και στις δηλώσεις του, κατά την τελετή παραλαβής του ΥΠΕΝ, ότι προτεραιότητες του θα είναι η επιτάχυνση στις ΑΠΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής απανθρακοποιησης, και ότι οι προσπάθειες του θα επικεντρωθούν στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών, με έμφαση τη διασύνδεση της Κρήτης.
"Ασφαλώς και θα συζητήσουμε με τον συνάδελφο μου, τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη σχετικά με την διασύνδεση με την Κύπρο, ωστόσο αυτό που θεωρώ άμεση προτεραιότητα είναι η σύνδεση της Κρήτης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Τέλος, από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, σχολίασε πως στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ενέργειας.
Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή σημείωσε ότι το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέρος της λύσης, ωστόσο στόχος της είναι η δημιουργία αναταραχής ώστε να εμποδίσει τις εταιρείες να εργαστούν.