Λιμάνια και Μαρίνες μπαίνουν σε ένα θερμό καλοκαίρι σε επίπεδο αξιοποιήσεων, από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του Ταμείου που έλαβε πρόσφατα (13/5) την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Σήμερα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές αν δεν υπάρξει νέα παράταση την τελευταία στιγμή, για τη σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Ιτέας, ενώ για τις 14 Ιουλίου έχει μετατεθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς στην Θεσσαλονίκη.
Οι παραχωρήσεις τόσο των λιμένων όσο και των μαρίνων αναμένεται να ελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών παικτών καθώς το στοίχημα της ανάπτυξης του τουρισμού υπόσχεται σημαντική κίνηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως στον ΟΛΗΓ η θέση του λιμανιού αποτελεί πύλη εισόδου για την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αδριατική με μοναδικά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι προσανατολισμένο στον σχεδιασμό και υλοποίηση του βέλτιστου -σε κάθε περίπτωση- μοντέλου αξιοποίησης (είτε με παραχώρηση, είτε με πώληση μετοχών), με δεδομένο ότι μαρίνες και λιμάνια είναι συνυφασμένα με τις Μεταφορές αλλά και τον Τουρισμό, αποτελώντας προνομιακό πεδίο παροχής ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.
Για τον διαγωνισμό της μαρίνας Ιτέας αναμένεται η δεσμευτική προσφορά του ομίλου Κυριακούλη καθώς ο όμιλος ήταν ο μοναδικός που είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα Ιτέας που έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 140 σκαφών και χερσαία ζώνη 25 στρεμμάτων.
Για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα των τουριστικών λιμένων αναμένεται ισχυρό ενδιαφέρον αφού η μαρίνα είναι δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη 78 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς. Επόμενα βήματα της διαδικασίας αξιοποίησης είναι η Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και η Β’ Φάση του διαγωνισμού στην οποία θα συνεχίσουν οι επιλεγέντες υποψήφιοι επενδυτές, μετά και την αξιολόγηση του Expression of Interest.
Στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται και η μαρίνα Μυκόνου, και στο ταμείο έχει περιέλθει ολόκληρο το λιμάνι του νησιού με τρεις διακριτές δραστηριότητες (επιβατική ναυτιλία, κρουαζιέρα και μαρίνα).
Έτσι, για να προχωρήσει η παραχώρηση πρέπει να ολοκληρωθεί το Master Plan για το σύνολο του λιμανιού και στη συνέχεια να αξιολογηθεί ο βέλτιστος τρόπος παραχώρησης κάθε δραστηριότητας.
Επίσης, στο ADP αναφέρεται πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο προγραμματίζεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση της μαρίνας Αργοστολίου. Η μαρίνα διαθέτει χερσαία ζώνη περίπου 50 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού 190 σκαφών. Υπολογίζεται πως διαθέτει συνολική δομήσιμη επιφάνεια 3.300 τετραγωνικών μέτρων χρήσεων τουρισμού και αναψυχής. Σημειώνεται ότι η μαρίνα Αργοστολίου προσφέρει συνολική δομήσιμη επιφάνεια 3.300 τ.μ. για χρήσεις Τουρισμού-Αναψυχής.
Με τη χάραξη των γραμμών παλαιού και νέου αιγιαλού στην περιοχή της μαρίνας να έχει πλέον ολοκληρωθεί, επόμενο βήμα είναι η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, Η δημοσίευση της σχετικής Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος προγραμματίζεται με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο 2021.
Η μαρίνα Ζακύνθου που διαθέτει χερσαία ζώνη 31 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού 275 σκαφών, βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής τεχνικού και νομικού ελέγχου με στόχο κάποια στιγμή να προχωρήσει η σύνταξη του τεύχους του διαγωνισμού, ενώ σε αντίστοιχη φάση βρίσκεται και η μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο, με δυνατότητα ελλιμενισμού 175 σκαφών και χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων, διεξάγεται, επίσης, τεχνικός και νομικός έλεγχος.
Προχωρούν οι διαδικασίες αξιοποίησης στα λιμάνια
Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των λιμένων, το Ταμείο αυτή την περίοδο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου που αφορά στην παραχώρηση του 67%, ενώ βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανάπτυξη ναυστάθμου στο λιμάνι η οποία θα προσδιορίσει την έκταση.
Το Ταμείο εξετάζει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, εστιάζοντας -επί του παρόντος- στη μαρίνα για Mega-Yacht και τη μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.
Η αξιοποίηση των Οργανισμών Λιμένος που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ είναι διαρκής και ήδη από τα τέλη του 2020 έχουν υποβληθεί δηλώσεις ενδιαφέροντος από 4 επενδυτικά σχήματα για την Αλεξανδρούπολη, 5 σχήματα για την Καβάλα και 9 σχήματα για την Ηγουμενίτσα.
Ειδικότερα, στις 30 Μαρτίου 2021 έγινε η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που θα προχωρήσουν στη Β’ Φάση του διαγωνισμού για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας ενώ στις 5 Απριλίου, αναρτήθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου με προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 30 Ιουλίου 2021.