Αίτηση για την υπαγωγή της στο Άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε η Purdue Pharma, παρασκευάστρια του οπιοειδούς OxyContin, καταρρέοντας υπό το βάρος χιλιάδων αγωγών από πολίτες, αλλά και πολιτειακές αρχές, που ζητούν αποζημιώσεις για την κρίση των οπιοειδών.
Η εταιρεία κατηγορείται σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ για την αποτυχία της να αποκαλύψει πόσο εθιστικό ήταν το παυσίπονό της, υποβαθμίζοντας τις παρενέργειές τους και υπερτονίζοντας τα οφέλη. Η οικογένεια στην οποία ανήκει η εταιρεία, κατηγορείται ουσιαστικά ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κρίση των οπιοειδών που στοιχίζει κατά μέσο όρο 130 ζωές ανά τις ΗΠΑ ημερησίως.
Ο πρόεδρος της Purdue, Στιβ Μίλερ, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του, ότι με την απόφασή της να κηρύξει πτώχευση βάσει του άρθρου 11 η εταιρεία «θα προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια και τους απαραίτητους πόρους στις κοινότητες σε όλη τη χώρα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση των οπιοειδών».
Η Purdue προσπαθούσε επί μήνες να διαπραγματευτεί για έναν εξωδικαστικό διακανονισμών πολλών δισεκατομμυρίων, προκειμένου να αποφύγει τη δίκη, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Οκτώβριο. Στις 7 Σεπτεμβρίου το Associated Press, μετέδωσε ότι αναμενόταν να υποβάλλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, γιατί οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο. Την επομένη η εταιρέια διέψευσε την πληροφορία, τονίζοντας ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις.
Στις 11 Σεπτεμβρίου κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για τη ρύθμιση 2.000 αγωγών από τοπικές κυβερνήσεις και πολίτες. Ωστόσο ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει αρκετές πολιτείες, που έχουν κινηθεί εναντίον της, όπως η Μασαχουσέτη, το Κονέκτικατ και το Νιου Τζέρσι.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η εταιρεία θα προσφέρει εκατομμύρια φάρμακα απαραίτητα για τη θεραπεία των τοξικομανών, όπως το Nalmefene και το Naloxone, δωρεάν ή με πολύ χαμηλή τιμή.