Δάφνης-Υμηττού. Αυτό προβλέπει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου βάσει της οποίας υπάγεται στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων το έργο «Κατασκευή χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων-αστικού πρασίνου με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκη» στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης-Υμηττού» και παροχή εξουσιοδότησης στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων.
Τι σημαίνει με απλά λόγια η απόφαση; Ότι η έκταση θα πρέπει να απαλλοτριωθεί άμεσα και να αποδοθεί ελεύθερη, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός “πάρκου” όπου θα φιλοξενηθούν εννέα υπουργεία, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Τα εννέα υπουργεία που θα μεταφερθούν είναι των Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.
«Η μετεγκατάσταση των ως άνω Υπουργείων και δημόσιων φορέων θα συμβάλλει αφενός, στην εξοικονόμηση των μισθωμάτων που καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο, και αφετέρου, στη βιώσιμη ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας» αναφέρει η απόφαση.
Περαιτέρω, η κατασκευή του ως άνω έργου προωθεί γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, μέσω της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων της ΕΑΣ ΑΒΕΕ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), της δημιουργίας ενός πνεύμονα πρασίνου εντός του οικιστικού ιστού, καθώς και της δημιουργίας κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, προσδίδοντας εν τέλει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη του αστικού ιστού της πόλης, αλλά και συνολικά του Λεκανοπεδίου Αττικής, και για τους όρους διαβίωσης των κατοίκων του.
Είναι, συνεπώς, απαραίτητο ο χώρος εκτέλεσης του έργου να παραδοθεί άμεσα, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 7Α του ν. 2882/2001, για την ανεμπόδιστη εκκίνηση και πρόοδο των εργασιών εντός των οικείων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην έγκαιρη υλοποίησή του, και, κατ’ επέκταση, στην επίτευξη των ως άνω γενικότερης σημασίας για την εθνική οικονομία στόχων.
Επίσης, βάσει της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, εξουσιοδοτούνται ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προβούν στην κήρυξη απαλλοτριώσεων ακινήτων για την εκτέλεση του έργου του άρθρου πρώτου, καθώς επίσης και στην κήρυξη των τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν για αυτό, υπάγοντας αυτές στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.
Μέσα στο 2023 ξεκινά η κατασκευή
Το έργο, που πρόκειται να αλλάξει την αθηναϊκή αγορά ακινήτων, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2023, ίσως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ενώ ο διαγωνισμός του τοποθετείται για του χρόνου. Βάσει του υπό διαβούλευση σχεδίου Νόμου, δεδομένου ότι πρόκειται για ΣΔΙΤ, το έργο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «αυτοδίκαια εντασσόμενη» στρατηγική επένδυση, γεγονός που θα επιτρέψει την εξασφάλιση, εκτός από φορολογικών, χωροταξικών διευκολύνσεων.
Το έργο θα πραγματοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, με αναπόσπαστο κομμάτι του διαγωνισμού να είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Οι υποψήφιοι δηλαδή, θα προσδιορίσουν τις προδιαγραφές του έργου, το χρηματοοικονομικό μοντέλο κτλ. Το project θα προσελκύσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το σύνολο των τεχνικών εταιριών, ενώ δεν αποκλείεται στον διαγωνισμό να συμμετάσχουν κι εταιρίες του εξωτερικού, καθώς, ως ΣΔΙΤ, δημιουργούνται εισροές τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της λειτουργίας