Με την λαίλαπα των πυρκαγιών να έχει αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής, η απόλυτη στροφή στα βιοκλιματικά κτίρια είναι επιβεβλημένη, με τις πιο διορατικές τεχνικές εταιρίες και developers να υλοποιούν, εδώ και χρόνια, τέτοιου είδους επενδύσεις. Ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πράσινων κτιρίων είναι το μεγαλύτερο όφελος της συγκεκριμένης στρατηγικής, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, αναφέρει ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων και η παροχή κινήτρων για ιδιωτικές δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών κτηρίων με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της αξίας των ακινήτων.
Ποια έργα ξεχωρίζουν
Στο υπόβαθρο αυτό στηρίζεται σειρά έργων που έχουν υλοποιήσει ή αναπτύσσουν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Ξεχωρίζουν η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) Prodea, η οποία, κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχει δανειοδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD), διαθέτοντας ως στρατηγική επιλογή την ανάπτυξη κτηρίων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
Η εισηγμένη, που συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη ESG (Environment, Social and Governance), έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη αειφόρων κτιρίων. Ενδεικτικά, εδώ κι ένα χρόνο η εταιρεία, έχει μεταφέρει την έδρα της στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης 9 στην Αθήνα, σε διατηρητέο κτήριο γραφείων, που έχει λάβει πιστοποίηση LEED Gold, αλλά και την πρώτη Well πιστοποίηση που έχει δοθεί για κτίριο γραφείων.
Επίσης, σε κοινό σχήμα με την Cante Holdings Ltd, τον επενδυτικό φορέα που ελέγχουν ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Dimand και η EBRD με ποσοστά 65% και 35%, ανακατασκευάζει και μετατρέπει, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το α? εξάμηνο του 2023, τον Πύργο Πειραιά σε βιοκλιματικό κτίριο.
Η Prodea αναπτύσσει κι ένα καινούργιο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου, το οποίο διαθέτει επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 5.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αγοράς του οικοπέδου.
Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος τα πράσινα κτίρια είναι μονόδρομος, καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση που έχει ένα καινούργιο κτίριο σε μία συνοικία. «Από το 2016, με την αξιοποίηση των κτιρίων της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, έχουμε ενσωματώσει στο σκεπτικό μας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι αλλάζει σε επίπεδο γειτονιάς και Δήμου. Οι αστικές αναπλάσεις μπορούν να αλλάξουν τις πόλεις» έχει σημειώσει ο κ. Ανδριόπουλος σε πρόσφατη τοποθέτησή του.
Εκτός από το έργο της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά, η Dimand ολοκλήρωσε την μετασκευή του κτιρίου της πρώην έδρας της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που φέρει πιστοποίηση LEED.
Η εγχώρια αγορά ακινήτων και ο τομέας έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης κτηρίων, με βασικό όχημα και τα προγράμματα ανακαίνισης ακινήτων, όπως το Εξοικονομώ διεκδικούν με αξιώσεις τμήμα των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα γίνουν τουλάχιστον 500 χιλιάδες ανακαινίσεις ιδιοκτησιών τα επόμενα χρόνια σε όλη τη χώρα, με το ζητούμενο αυτές να είναι «ριζικές, ουσιαστικές και εκσυγχρονιστικές – αντί να είναι μόνο ενεργειακές». Κατά τον κ. Στασινό, ο αριθμός των έργων ανακαίνισης θα μπορούσε να είναι και διπλάσιος, ξεπερνώντας, δηλαδή, τις 1.000.