Του Προκόπης Χατζηνικολάου
Καταρρέουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν καταβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου έφθασαν τα 7,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και δείχνει την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών. Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο δείχνει την πλήρη αδυναμία των νοικοκυριών είναι ο αριθμός των οφειλετών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι οφειλέτες αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 510.428.
Συνολικά τα χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων φθάνουν στα 103,09 δισ. ευρώ ενώ εάν προστεθούν και τα πρόστιμα και προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ δηλαδή υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας.
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο καθώς δεν αποκλείεται να επηρεασθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού όπως και το περυσινό έτος στο οποίο οι εισπράξεις από φόρους ήταν μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.
Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, είναι εάν οι φορολογούμενοι, που δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου, θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 103,09 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου
Από τα 7,8 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 6,16 δισ. ευρώ οι οποίοι φούσκωσαν κατά 513 περίπου εκατ. ευρώ συγκριτικά με το οκτάμηνο του έτους.
2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,3 εκατ. ευρώ .Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,8 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
3. Σε 1.148.583 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.
Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3,9 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών.
4. Από το σύνολο των οφειλών 16,8 δισ ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 86,29 δισ. ευρώ.