H Ελλάδα προσέλκυσε την Τρίτη ρεκόρ προσφορών για το 15ετές ομόλογό της, αναφέρει δημοσίευμα του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας η αναβάθμιση της Ελλάδας την Παρασκευή ενίσχυσαν επίσης το κλίμα όσον αφορά τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ το συναίσθημα της αγοράς ενισχύθηκε από μια νέα, φιλική προς την αγορά κυβέρνηση και την αναζήτηση αποδόσεων από την πλευρά των επενδυτών μετά την ευνοϊκή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα εντάσσεται πια στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επίσης πουλήσει ομόλογα σε επίπεδα ρεκόρ ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι επενδυτές εμφανίζουν έντονη ζήτηση για ομόλογα που προσφέρουν αποδόσεις έναντι των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, τα οποία παραμένουν σε αρνητικό επιτόκιο
«Το περιβάλλον αρνητικών αποδόσεων και η άποψη ότι αυτό θα διατηρηθεί για κάποιο διάστημα σημαίνει ότι η παραδοσιακή βάση των επενδυτών έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την παραμονή τους στη γερμανική αγορά ομολόγων», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, προσθέτοντας: «Στην περιφέρεια υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες για συγκεκριμένες χώρες - οι εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή, η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας».
Υπενθυμίζεται ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 15ετές ομόλογο με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 19 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να περιορίζεται στο 1,88%. Tο ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης το 2035, χρονιά κατά την οποία θα έχει κριθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ ευρώ αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης.
Το πρακτορείο φιλοξενεί και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα που επισήμανε ότι η έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα, καθώς και ότι η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.