Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, μίλησε για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα είπε: «Οι νέες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα μας απασχολήσουν. Εμείς καλούμαστε, από τη μία, να προστατεύσουμε τον καταναλωτή που απειλείται από ένα νέο άγνωστο περιβάλλον, με δεδομένο ότι πολλοί από τους καταναλωτές δεν έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Από την άλλη πλευρά, αν υπερπροστατεύσουμε το περιβάλλον αυτό, θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στις επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν προϊόντα, θα απολαμβάνουν καινοτομία».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι, τα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει νομοθέτηση που θα αφορά στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και ειδικά σε ό,τι αφορά στις μικρές πιστώσεις, για την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών. Στόχος, όπως είπε, είναι να φτάσουμε σε ένα ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο θα είναι δίκαιο για όλους. Παράλληλα, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή, την εκπαίδευσή του, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του σε μία συναλλαγή.
Για τους ελέγχους, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε πως «δεν χρειάζεται πια να βγάζουμε ανθρώπους στο δρόμο και να πραγματοποιούμε μυστικές επιχειρήσεις, όλα γίνονται ηλεκτρονικά». Μάλιστα, συμπλήρωσε ο ίδιος, για πρώτη φορά υπάρχουν κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία για τον έλεγχο της αγοράς. «Σας λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή που δεν μπορούμε να το δούμε» τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Από την πλευρά της η Βάλια Αρανίτου, επιστημονική διευθύντρια του INEMY-ΕΣΕΕ και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπογράμμισε πώς μετά την πανδημία εκτοξεύτηκαν οι διαδικτυακές αγορές, με σχεδόν 7 στους 10 να ψωνίζουν πλέον και διαδικτυακά και τα ενεργά e-shops να έχουν φθάσει τις 30.000. Σημείωσε ότι αποτελεί πρόκληση ο έλεγχος κάποιων ηλεκτρονικών πλατφορμών από τρίτες χώρες, καθώς αρκετά προϊόντα δεν είναι ασφαλή για τους χρήστες.
«Καλοδεχούμενο το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά θα πρέπει και το κράτος να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις» τόνισε η κυρία Αρανίτου, εξηγώντας πως το μεγάλο θέμα είναι πως οι έμποροι θα μπορέσουν να υιοθετήσουν περισσότερο το e-commerce και ιδιαίτερα την Τεχνητή Νοημοσύνη. Προσέθεσε πως το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να συμβάλλει και στην ενίσχυση των εξαγωγών, βοηθώντας τις επιχειρήσεις που πουλάνε τα προϊόντα τους στους τουρίστες να τα διαθέσουν και διαδικτυακά, στέλνοντάς τα στο εξωτερικό όλο τον χρόνο.
Ο Chief of Retail Banking Products, Alpha Bank, Ιωάννης Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πλέον επιλογή για αγορές όλων των ηλικιών, με 8 στους 10 Ευρωπαίους να έχουν πραγματοποιήσει το 2024, τουλάχιστον, μία αγορά ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο ρόλος των τραπεζών είναι να υποστηρίξουν τον καταναλωτή, παρέχοντάς του μια ψηφιακή λύση, μία ψηφιακή εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες έχουν κάνει συνεργασίες για να φέρουν τεχνογνωσία από το εξωτερικό. «Σαν τράπεζα επενδύουμε και σε συστήματα και σε διαδικασίες.
Αλλά πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι επενδύουμε και σε στρατηγικές συνεργασίες» είπε ο κ. Ιωαννίδης, σημειώνοντας πως η τεχνολογία αναπτύσσεται, το ίδιο όμως και οι απάτες. Τόνισε πως όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην εμπειρία του πελάτη και συμπλήρωσε πως θα πρέπει οι καταναλωτές να εκπαιδευτούν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Ο Country Manager της Visa για την Ελλάδα, Νίκος Πετράκης, δήλωσε: «Στη Visa, είμαστε αφοσιωμένοι στη διαρκή καινοτομία και την ανάπτυξη λύσεων που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών και των εμπόρων καθώς η Gen Z, η πρώτη πραγματικά ψηφιακή γενιά, συναλλάσσεται κυρίως ψηφιακά, ψωνίζει υβριδικά και απαιτεί ακόμα περισσότερη ασφάλεια στις πληρωμές. Ως ηγέτιδα δύναμη σε αυτόν τον χώρο διασφαλίζουμε ότι το οικοσύστημα πληρωμών παραμένει ασφαλές, αποτελεσματικό και αξιόπιστο, βοηθώντας τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να ακμάσουν στην ψηφιακή εποχή».