Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών στην Ευρώπη που ιδρύουν εταιρείες, ωστόσο, αν και σημειώνεται πρόοδος και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, σε πανευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, οι γυναίκες συνεχίζουν να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες επαγγελματίες στην Ελλάδα να εμφανίζουν πολλές φορές μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυξημένη διστακτικότητα, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στις φιλοδοξίες τους.
Αυτό υπογράμμισε, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.
Η ίδια υπογράμμισε ότι οι γυναίκες πρέπει να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να αναλάβουν σημαντικές θέσεις στην αγορά «όχι απλά και μόνο για να λέμε ότι υπάρχει ισότητα αλλά γιατί έτσι θα έχει όφελος η χώρα σε πολλούς τομείς».
Σε αυτό το σημείο ανέφερε ενδεικτικά ότι σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, οι χώρες που θα εξαλείψουν τις ανισότητες στην εργασία έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης (κατά μέσο όρο σε ποσοστό 35%). «Τι καλύτερο λοιπόν για την Ελλάδα, σε μία συγκυρία που θέλει να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης, να αξιοποιήσει με ορθολογικό τρόπο το γυναικείο δυναμικό της χώρας με στόχο την οικονομική ανάταξη και την κοινωνική συνοχή» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.
Όπως επισημαίνει δε σε άλλο σημείο, πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, σε 13.000 επιχειρήσεις από 70 χώρες, έδειξε ότι τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται έως και 20% όταν στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις βρίσκονται γυναίκες. «Οι εταιρείες μάλιστα που λειτουργούν με γνώμονα την ισότητα των φύλων στην εργασία αναφέρουν ότι έχουν οφέλη σε επίπεδο δημιουργικότητας, καινοτομίας και φήμης», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά στις δράσεις που σχεδιάζει το δίκτυο για το προσεχές διάστημα είπε ότι στόχος είναι να συνεργαστεί με φορείς έχοντας ως σκοπό την αποτύπωση της παρουσίας των γυναικών στον εργασιακό χώρο, των εμποδίων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, ενώ θα οργανωθεί ομάδα εργασίας με τη σύμπραξη άλλων φορέων γυναικείας επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία πολιτικών.
«Θα συνεχίσουμε να τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη. Ζητούμε λοιπόν από την Πολιτεία να δοθούν κίνητρα για να αυξηθεί το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά» τόνισε η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.