Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία ρύθμισης των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις τράπεζες να επιδίδονται τελευταία σε… σαφάρι ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Στόχος είναι οι επιχειρηματίες να μάθουν με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσιμες επιλογές ρύθμισης των οφειλών τους και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους συνεργάσιμους και μη δανειολήπτες, πριν την εμπλοκή ξένων funds.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη σχεδόν 2 στις 3 συναντήσεις με επαγγελματίες και ΜμΕ καταλήγει σε αίτημα ρύθμισης, ενώ πάνω από το 90% των αιτημάτων εγκρίνονται. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτημάτων σε μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί τους επόμενους μήνες.
Αυτό που παρατηρείται είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες που μέχρι πρότινος απέφευγαν την όποια επικοινωνία με την τράπεζα, πλέον απευθύνονται στα αρμόδια τμήματα και ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους.
«Καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και ακούμε τους επιχειρηματίες προσπαθώντας να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δεδομένη η πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε συμφωνία ρύθμισης», σημειώνει αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και οι τράπεζες θα κάνουν ότι μπορούν για να διατηρηθούν εν ζωή επιχειρήσεις όλων των κλάδων.
«Πραγματικά υπάρχουν θησαυροί στις ελληνικές ΜμΕ και είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όσους εμφανίζουν το παραμικρό σημάδι βιωσιμότητας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οργώνουμε ολόκληρη την επικράτεια για να μιλήσουμε από κοντά με τους δανειολήπτες και να δώσουμε λύσεις», προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Εξηγεί, δε, ότι το ποσοστό έγκρισης των αιτημάτων είναι πάρα πολύ υψηλό καθώς το εξειδικευμένο προσωπικό των τραπεζών δεν προχωρά τη διαδικασία αν δεν έχει πρώτα πειστεί ότι η επιχείρηση πρέπει να παραμείνει εν ζωή.
Και μόνο το γεγονός ότι μέσα στην κρίση έχουν κλείσει πάνω από 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτινάσσοντας την ανεργία στο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη δείχνει πως πρόκειται για μία εξαιρετικά «λεπτή» διαδικασία.
«Δεν χαρίζουμε»
Οι συνεργάσιμοι επιχειρηματίες θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση ενώ οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες θα υποστούν τις συνέπειες με τις τράπεζες να είναι διατεθειμένες να φτάσουν μέχρι την καταγγελία της σύμβασης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις δεν είναι τυποποιημένες, καθώς στις τράπεζες αναγνωρίζουν ότι κάθε δραστηριότητα και κάθε εταιρεία έχει τις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Κατά συνέπεια, κάθε αίτημα ρύθμισης εξετάζεται ξεχωριστά, αν και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις εξασφαλίσεις που διατίθεται να δώσει ο δανειολήπτης.
«Οι περισσότεροι δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των υποχρεώσεων που αφορούν το ΙΚΑ και την εφορία και αφήνουν τελευταίες τις τράπεζες. Σε αρκετές περιπτώσεις δείχνουμε κατανόηση όμως δεν πρόκειται να χαριστούμε σε όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση, δηλώνει το ίδιο στέλεχος.
Τι συμβαίνει με το νόμο Δένδια
Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ενδεχόμενο πώλησης δανείων ΜμΕ σε ξένα funds συνεχίζεται με την κυβέρνηση να ζητάει τριετή παράταση του νόμου Δένδια, ίσως με κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις. Το θέμα της αλλαγής του νόμου έχει συζητηθεί μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωστοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι όροι λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υπαγωγής στο νόμο Δένδια, ο οποίος προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν αξιοποιήσει τις διατάξεις του νόμου είναι πάρα πολύ μικρός.
Βάσει του νόμου οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5εκατ. ευρώ στην χρήση του 2013 και των οποίων οι οφειλές είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν την 30η Ιουνίου 2014, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τράπεζες και φορείς, κερδίζοντας μέχρι και «κούρεμα» χρέους.
Οι οφειλές προς τις τράπεζες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ και θα πρέπει να ισούνται τουλάχιστον με το 50% των συνολικών απαιτήσεων της τράπεζας προς τον οφειλέτη.