Aνασταλτικός παράγοντας στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αποτελούν κλιματική κρίση και φυσικές καταστροφές. Όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Scope Ratings, το κόστος έως το 2019 των φυσικών καταστροφών για τη χώρα μας ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 7,6 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να περιορίσει την επίπτωση των φυσικών καταστροφών.
Το κόστος αυτό για τη χώρα μας μεταφράζεται για την περίοδο 1980-2019 σε ζημιές 197 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης απειλούν τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές, οι οικονομικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν το βασικό κίνδυνο για τις χώρες της Ευρώπης.
Μάλιστα, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το ρίσκο που προέρχεται από την κλιματική κρίση επηρεάζει τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης για το αξιόχρεο, καθώς αυτό συνθέτει το πιστωτικό προφίλ μιας χώρας. Το κόστος των φυσικών καταστροφών, αν δεν πραγματοποιηθούν επενδύσεις που να μετριάζουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις υποδομές, αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο οίκος αξιολόγησης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κονδύλια που θα διοχετευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στα έργα υποδομών. Οι αναλυτές ζητούν την ανάληψη σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές που αυτή συνεπάγεται.
Τέλος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, την αλιεία και την κτηνοτροφία αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο και απαιτείται η λήψη γενναίων μέτρων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.