Φόρους ύψους 7,15 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να εισπραχθεί το παραπάνω ποσό όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, προκειμένου να μην απαιτηθούν από τους δανειστές επιπλέον μέτρα το 2016.
Στα 7,15 δισ. ευρώ που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι, μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει να συνυπολογισθεί ακόμα 1 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά την τέταρτη και πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί στο πρώτο δίμηνο του 2016. Ως τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οφειλές, κυρίως εκείνοι που είναι ενταγμένοι σε κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι έχει αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.
Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν χθες στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου καταγράφεται υστέρηση ύψους 1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ αντίθετα οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στη στάση πληρωμών από το ελληνικό Δημόσιο. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει και ένα πλασματικό πλεόνασμα ύψους 4,34 δισ. ευρώ. Πάντως, για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους:
1. Τη δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τη δόση του Δεκεμβρίου ή αφήσουν απλήρωτη κάποια άλλη οφειλή, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης εξαιτίας του αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου που ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου.
2. Την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ. Το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί τον Δεκέμβριο ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
3. Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας.
4. ΦΠΑ. Καταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
5. Κατάθεση πινακίδων. Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
6. Εντυπο Ε9. Υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων εντύπου Ε9.
7. Διακοπή εργασιών. Προκειμένου να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος και άλλους φόρους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις πρέπει μέχρι τις 31/12/2014 να έχουν προχωρήσει στη διακοπή εργασιών.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου δείχνουν τα εξής:
• Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,354 δισ. ευρώ ή 3,2 % έναντι του αναθεωρημένου στόχου.
• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 46,181 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,074 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 49,255 δισ. ευρώ.
• Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,584 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 104 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.
• Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3,906 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 3,696 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 734 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες κατά 852 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
• Το Νοέμβριο 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,19 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 558 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού 2016.