Την είσοδο σε τροχιά υλοποίησης του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του πρωτογενούς γεωργικού τομέα.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφορά στο σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας και απευθύνεται σε όλους του παραγωγούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός, προμήθεια, εγκατάσταση και διαμόρφωση υλικοτεχνικής υποδομής, με στόχο τη συλλογή δεδομένων από σημεία γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη τη χώρα.
Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών θα γίνεται από ειδικά υποσυστήματα, με τρόπο ώστε να υπάρχει μια «έξυπνη» πληροφόρηση σε επίπεδο κάθε αγροτεμαχίου. Οι διαδικασίες αυτές θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη χάραξη μιας σωστής αγροτικής πολιτικής.
Για τις ανάγκες του έργου, θα επιστρατευθούν όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, από drones και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων, ως εγκατάσταση σταθμών συλλογής δεδομένων για καλλιέργειες, μεγάλης ακρίβειας.
Ειδικότερα, το project «Γεωργία με Ευφυΐα», σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή θα περιλαμβάνει:
- Την εγκατάσταση 3.000 Υποστηρικτικών Σταθμών Συλλογής Δεδομένων σε διάφορες καλλιέργειες ανά την Ελλάδα,
- Την εγκατάσταση 50 Αγρομετεωρολογικών Σταθμών (Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων Επαυξημένης Ακρίβειας),
- Την αξιοποίηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones),
- Την αξιοποίηση Δορυφορικών Εικόνων και τη δημιουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ευφυούς Γεωργίας, που θα παρέχει εξατομικευμένη ενημέρωση,
- Τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης (ένα γραφείο σε κάθε Περιφέρεια της χώρας) με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των παραγωγών, γεωπόνων και λοιπών ενδιαφερομένων.
Η παραπάνω τεχνολογική υποδομή θα συλλέγει και θα τηρεί ετερογενή δεδομένα υψηλής ποιότητας, τα οποία αφορούν στην πλειονότητα της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας και δυνητικά θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων υπηρεσιών και προϊόντων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα γεωργό.
Επιπλέον, τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και μια αξιόπιστη βάση για περαιτέρω ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς της γεωπονίας και του περιβάλλοντος.
Ακόμη, η τεχνολογική πλατφόρμα θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μικροκαλλιεργητή, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Τα δεδομένα θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφορία σε παραγωγούς, γεωπόνους και ερευνητές. Τα ίδια τα δεδομένα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε εφαρμογές άλλων τομέων όπως το περιβάλλον αλλά και η βιομηχανία τροφίμων.
Παράλληλα, μέσω του Έργου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει στη σύνδεση παραγωγών, οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων που σχετίζονται με τη γη και την παραγωγική διαδικασία, έτσι ώστε, με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ανοικτών ψηφιακών δεδομένων και τεχνογνωσίας, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ευφυές πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μικροκαλλιεργητών, του αγροτικού συμβούλου και των φορέων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.
OTE, Neuropublic και Σκαρμούτσος Γεώργιος οι ανάδοχοι του project
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του project, οι ανάδοχοι του έργου θα είναι ο όμιλος ΟΤΕ, η εταιρεία Neuropublic και η Γεώργιος Σκαρμούτσος.
Ο ΟΤΕ αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά τόσο στο κομμάτι των επικοινωνιών όσο και των ολοκληρωμένων λύσεων, καθώς εκτός από το ευρύ φάσμα υπηρεσιών: σταθερής, κινητής τηλεφωνία, ευρυζωνικών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, παρέχει και ολοκληρωμένες λύσεις ICT, ενώ δραστηριοποιείται και στους τομείς των ναυτιλιακών επικοινωνιών.
Σημαντική, ακόμη, θα είναι και η συνεισφορά της Neuropublic, η οποία είναι μια δυναμική εταιρεία Πληροφορικής και Τεχνολογίας στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για τον αγροδιατροφικό τομέα. Στόχος της, είναι να καλύψει τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και του αγροδιατροφικού τομέα για την επιτυχημένη πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση, μέσα από την ανάπτυξη εξειδικευμένων πληροφοριακών συστημάτων και την παροχή ολοκληρωμένων προϊόντων και υπηρεσιών.
Η εταιρεία Σκαρμούτσος Γεώργιος εστιάζει στον σχεδιασμό διαδικτυακών εφαρμογών και την παραγωγή διαφημιστικού υλικού, καθώς από το 2012 δραστηριοποιείται και στο τομέα της ψηφιακής διαφήμισης. Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει και μέσω της δραστηριότητας της στην ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών νέων τεχνολογιών αλλά και του σχεδιασμού, οργάνωσης και παραγωγής επικοινωνιακού υλικού για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Η εισαγωγή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία μέσω του project «Γεωργία με Ευφυΐα» αποσκοπεί στο όφελος του αγροτικού πληθυσμού, από τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και, κατά συνέπεια, την αύξηση του κέρδους του. Επιπλέον, ο κλάδος αναμένεται να επωφεληθεί και από την αύξηση στην παραγωγή, τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους και άρα τις υψηλότερες τιμές διάθεσης.
Παράλληλα, το έργο στοχεύει και στη μείωση βιολογικής ανισορροπίας, λειψυδρίας και ερημοποίησης που συχνά προκαλούνται από την εντατική γεωργία, στην ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων αλλά και την παραγωγή ασφαλέστερων και ποιοτικότερων τροφίμων.