Tων Βασίλη Γεώργα και Γιώργου Φιντικάκη
Αποστάσεις από τη θεωρία του ελατηρίου που υποστηρίζουν πολλά κυβερνητικά στελέχη κρατά ο ΣΕΒ, παρομοιάζοντας την ελληνική οικονομία περισσότερο "με γρανάζι που πρέπει να πάρει μπροστά προκειμένου να κινήσει και τα άλλα", παρά με τη λογική ότι είναι θέμα χρόνου να εκτιναχθεί.
Ακτινογραφώντας τα συστατικά της συνταγής που χρειάζεται για να αλλάξει το τοπίο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο ΣΕΒ "επενδύει" στο τρίπτυχο της μέγιστης δυνατής πολιτικής συναίνεσης για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και του "εκσυγχρονισμού" των εργασιακών σχέσεων χωρίς απελευθέρωση απολύσεων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας χαρακτήρισε "ευχής έργον" να εδραιωθεί πλέον κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των εργοδοτών με τους εργαζόμενους, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει πιστά το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προκειμένου η οικονομία να πάψει να παράγει ελλείμματα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα.
"Τα ελλείμματα και όχι τα μέτρα και οι φόροι είναι που αποτρέπουν τους επενδυτές. Άδικα ή παράλογα μέτρα υπάρχουν αλλά μπορούν να διορθωθούν στο μέλλον, μόνο αν η οικονομία αναθερμανθεί και αυτό είναι το σημαντικό αυτή τη στιγμή", σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ένα παράλληλο μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Θ. Φέσσας είναι αυτό της φιλο-επενδυτικής στροφής που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν λεφτά για επενδύσεις. Χρήματα θα μπουν μόνο από το εξωτερικό", είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τις επισημάνσεις του ΣΕΒ περί υπερτροφικού Δημόσιου τομέα και μεγάλης μισθολογικής και αριθμητικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Θ. Φέσσας σημείωσε πως ο ΣΕΒ δεν πρότεινε να κοπούν μισθοί ή να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία για το τι συμβαίνει. "Όσες περικοπές ήταν να γίνουν έχουν ψηφιστεί. Εκεί τελειώνει η κουβέντα" είπε αλλά συμπλήρωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να γίνει ανακατανομή ανθρώπινων πόρων και αναδιοργάνωση στο Δημόσιο, ώστε υπηρεσίες που έχουν έλλειμμα προσωπικού να ενισχυθούν και άλλες να αποσυμφορηθούν. Επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΕΒ ότι ο Δημόσιος τομέας είναι αντιπαραγωγικός και μίλησε για 1.800 οργανισμούς που δεν έχουν αντικείμενο.
Υπεραμύνθηκε δε της ιδιωτικοποίησης ενός μεγάλου μέρους των υπηρεσιών και των εταιρειών του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως όποια κρατική υπηρεσία ή επιχείρηση έχει περιέλθει στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ΟΤΕ, ΟΛΠ), αύξησε τα δημόσια έσοδα και μείωσε τις δαπάνες.
Εργασιακά
Αναφερόμενος στο άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγές στα εργασιακά κατά την επόμενη αξιολόγηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς τη θέση του Συνδέσμου για ένα "New Deal" στο εργασιακό πλαίσιο με αλλαγές τόσο στις εργασιακές στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον πλαίσιο του συνδικαλιστικού νόμου. Απέκλεισε μεν το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων λέγοντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο που ορίζει τις απολύσεις είναι επαρκές, ενώ σημείωσε πως δεν χρειάζεται ρύθμιση ούτε για το lock out.
Έθεσε όμως θέμα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου "ο οποίος είναι 34 ετών και έχει παλιώσει" με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις κυρίως στις ΔΕΚΟ, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει μια καινούρια αρχή στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως είπε οι εργασιακές σχέσεις "δεν είναι μόνο επιδόματα, αυξήσεις και 13ος και 14ος μισθός. Είναι και πως μια επιχείρηση μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και οι εργαζόμενοι να μοιραστούν το πλαίσιο της επιτυχίας".
Ερωτώμενος αν ο ΣΕΒ προτίθεται να βάλει στο τραπέζι τις διαπραγμάτευσης θέμα κατάργησης του 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε πως δεν θέτει συγκεκριμένα μισθολογικά ζητήματα αλλά την ανάγκη οι σχέσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων να επανατοποθετηθούν στα νέα δεδομένα της κρίσης. "Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση περιορίζονταν μόνο σε θέματα αμοιβών και επιδομάτων. Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα, αποδόμησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πλέον πρέπει να απλώσουμε την κουβέντα σε πιο σημαντικά θέματα", σχολίασε.
Η αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και η αύξηση του εισοδήματος, ενδιαφέρουν τον ΣΕΒ
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, δεν ετέθη θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Αντιθέτως, συζητήθηκαν αναλυτικά η αναβάθμιση του διαλόγου για τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς και μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους που θα αυξήσουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων.
Την διευκρίνιση αυτή έκανε απόψε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).