Το σχέδιο για να αυξηθεί το εισόδημα των νοικοκυριών
Shutterstock
Shutterstock

Το σχέδιο για να αυξηθεί το εισόδημα των νοικοκυριών

Ένα νοικοκυριό εξασφαλίζει μεγαλύτερο εισόδημα με δύο τρόπους. Πρώτον αν αυξηθούν οι αποδοχές αυτών που ήδη εργάζονται και δεύτερον αν αυξηθεί ο αριθμός αυτών που εργάζονται. Ο δεύτερος δρόμος είναι σαφές ότι φέρνει πολύ μεγαλύτερη αύξηση στο οικογενειακό εισόδημα γι’ αυτό και η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη σύνταξη σχεδίου με στόχο να δημιουργηθούν έως και 400.000 νέοι απασχολούμενοι μέχρι το τέλος της 4ετίας.

Το ζητούμενο είναι η επόμενη βουλευτική κάλπη να στηθεί όχι μόνο με τον μέσο μεικτό μισθό στο επίπεδο των 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, αλλά και τον αριθμό των απασχολούμενων να ανεβαίνει ειδικά σε κοινωνικές ομάδες όπου η Ελλάδα εμφανίζει υστέρηση: γυναίκες, νέους αλλά και ΑΜΕΑ.

Η χώρα έχει μια «δεξαμενή» πληθυσμού με τρία εκατομμύρια κατοίκους οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «μη οικονομικά ενεργοί». Εκεί κατατάσσονται φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν, γυναίκες που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να εργαστούν για οικογενειακούς λόγους, αλλά και συνταξιούχοι πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να μην έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Τι έδειξε η έρευνα που έκανε η κυβέρνηση; Έχουμε 246.000 νέους άνω των 19 ετών που δεν εργάζονται γιατί σπουδάζουν. Επίσης 622.000 γυναίκες που αν και δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους επίσης δεν εργάζονται για οικογενειακούς λόγους. Αν προστεθούν και 320.000 συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 65 ετών, προκύπτει ένας αριθμός άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων οι οποίοι, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν -κάποιοι από αυτούς- να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Το πρόσφατο «πείραμα» που έκανε η κυβέρνηση με την παροχή κινήτρων στους συνταξιούχους ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση (σ.σ με την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης εμφανίστηκαν ήδη πάνω από 120.000 άτομα) θεωρείται πολύ επιτυχημένο και αναζητούνται τρόποι να εφαρμοστεί και για άλλες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη συζητούνται μέτρα για βρεφονηπιακούς σταθμούς σε μεγάλες εταιρείες, ευελιξία στις γονεϊκές άδειες, επέκταση της τηλεργασίας εκεί που η φύση της δουλειάς το επιτρέπει, εντατικότερα προγράμματα κατάρτισης αλλά και κίνητρα σε ΑΜΕΑ για να μπουν και αυτά στην αγορά εργασίας. Τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι και ΑΜΕΑ) είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η αύξησή τους θα δώσει πολλές λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η αύξηση της απασχόλησης παράγει περισσότερο εισόδημα, στηρίζει την κατανάλωση και ενισχύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Επίσης, τονώνεται το εισόδημα ενώ καλύπτονται οι ανάγκες της αγοράς για προσωπικό. Είμαστε ήδη στο σημείο που μετριούνται κενές θέσεις εργασίας στην αγορά. Προφανώς δεν κάνουν όλοι για αυτές τις θέσεις όμως το να χαραχθεί μια στρατηγική με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.