Είναι φθινόπωρο του 2021. Ο εμβολιασμός των πολιτών έχει (σχεδόν) ολοκληρωθεί και η ανοσία της αγέλης είναι γεγονός. Η χειρότερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών περνά στην ιστορία και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το μέλλον τους με περισσότερη αισιοδοξία.
Μέσα σε κλίμα εθνικής ανακούφισης αλλά και με την ελπίδα ότι οι πληγές που άνοιξε η πανδημία σε οικονομικό επίπεδο θα επουλωθούν ταχύτατα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να συνεχιστεί η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης…
Αν μη τι άλλο, μπορεί να ισχυριστεί κανείς με ευκολία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με τον απόλυτο παραλογισμό. Κάποιοι θα τολμούσαν να μιλήσουν ακόμη και για πολιτική αυτοκτονία. Και επειδή τέτοια δείγματα γραφής δεν υπάρχουν, το επικρατέστερο σενάριο είναι το εξής: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρχίζει από τώρα να δεσμεύει πόρους για να χρηματοδοτήσει όχι μόνο τη «μονιμοποίηση» των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την «επέκταση» της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να καλύψει και αυτούς που σήμερα εξαιρούνται: Δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Για να διατηρηθεί και το 2022 το σημερινό status quo- δηλαδή οι μειωμένοι κατά τρεις μονάδες συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδηματίες, επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα - απαιτούνται περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό το κονδύλι θεωρείται απαραίτητο να εξευρεθεί και για οικονομικούς και για πολιτικούς λόγους. Αν δεν βρεθεί, η κυβέρνηση θα εμφανιστεί να… μειώνει τους καθαρούς μισθούς πάνω που η χώρα θα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία.
Κάτι τέτοιο θεωρείται πολιτικά αδιανόητο ενώ, αντίθετα, το να επεκταθεί η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης ώστε να καλύψει και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, θεωρείται ιδανικό. Κι αυτό δεδομένου ότι η νέα αρχή θα συνοδευτεί με παροχή αυξήσεων στις καθαρές αποδοχές όλων των συνταξιούχων και όλων των δημοσίων υπαλλήλων με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Μια «πρόγευση» του σχεδιασμού που έχει ήδη ξεκινήσει στο οικονομικό επιτελείο έδωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Τόνισε ξεκάθαρα ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν φέτος ως προσωρινά (και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης είναι προσωρινά μέτρα) να μονιμοποιηθούν.