Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στην επιφάνεια θα βγουν συναλλαγές άνω των 2 δισ. ευρώ το 2020 εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών μέσω της θεσμοθέτησης των υποχρεωτικών συναλλαγών που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος. Ουσιαστικά συναλλαγές ύψους 2 δισ. ευρώ που σήμερα γίνονται με μαύρα, χωρίς την έκδοση αποδείξεων θα έρθουν στο φως αυξάνοντας τα έσοδα του δημοσίου κατά 557 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Το όφελος θα είναι τόσο από τον ΦΠΑ, όσο και από τα υψηλότερα εισοδήματα που θα δηλώσουν αναγκαστικά οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και των ελληνικών τραπεζών με την εφαρμογή του μέτρου που καθιστά υποχρεωτικές τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% του πραγματικού εισοδήματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,1 δισ ευρώ ο όγκος των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα. Σε αυτή την εκτίμηση δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον συναλλαγές που κάνουν όσοι ξεπερνούν το 30%. Επίσης, υπολογίζεται να εκδοθούν αποδείξεις 2,05 δις ευρώ που πριν δεν θα εκδίδονταν.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να αλλάξουν πρακτική καθώς υπάρχει πλέον ο φόβος για την ανακάλυψη τους από τους μηχανισμούς της ΑΑΔΕ που έχει εκσυγχρονιστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις τα συστήματα που χρησιμοποιούνται ξεπερνούν αντίστοιχες εφορίες του εξωτερικού.
Επίσης υποστηρίζουν ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 28% στο 24% αλλά και η μείωση του του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στο 5% από 10% σήμερα αυξάνει τα κέρδη του επιχειρηματία ο οποίος πλέον δεν έχει λόγο να ρισκάρει κλέβοντας το ελληνικό δημόσιο.
Το ίδιο ισχύει και για τις ατομικές επιχειρήσεις που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Συγκεκριμένα η μείωση της φορολογίας κατά 1.300 ευρώ ετησίως θα οδηγήσει αρκετές στη νομιμότητα ή τουλάχιστον στο περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Όπως προαναφέρθηκε η εφορία έχει εκσυγχρονιστεί. Τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση έρχονται και ανοίγουν τον δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων σε συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν το έργο των ελεγκτικών αρχών, ώστε να μειωθούν η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή. Στο φορολογικό νομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί οι σχετικές διατάξεις και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εξουσιοδοτικές αποφάσεις προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από το 2020.
Τα παραδοσιακά βιβλία εσόδων - εξόδων, που τηρούν σήμερα χειρόγραφα οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, σύντομα θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Επί της ουσίας, με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό «μάτι» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Παράλληλα, τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.
Το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι myDATA, δηλαδή my Digital Accounting and Tax Application. Με το νέο σύστημα, όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώνουν τα τιμολόγιά τους και να συμπληρώνουν τα βιβλία τους με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.
Με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, εκτός του ότι αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις και καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών. Με το νέο σύστημα:
• Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας που θα περνά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης ΜΑΡΚ.
• Τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται θα πρέπει να καταχωρίζονται το αργότερο έως την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.
• Παράλληλα, οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myDATA, τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων θα αντιπαραβάλλονται με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους και των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Η πρώτη αντιπαραβολή θα γίνεται την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής των κάθε είδους δηλώσεων. Σε περίπτωση κατ' αρχήν ασυμφωνίας, η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει σχετικά αυτοματοποιημένα μηνύματα στις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να προβούν, εντός διμήνου, στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες. Αμέσως μετά την πάροδο του διμήνου εναρμόνισης, τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων αντιπαραβάλλονται εκ νέου με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους. Στην περίπτωση αδικαιολόγητης ασυμφωνίας και ανάλογα με την αξιολόγηση της σοβαρότητας των αποκλίσεων, η επιχείρηση θα οδηγείται σε φορολογικό έλεγχο και επιβολή κυρώσεων.