Επενδυτικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση προσδοκώντας στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% από 100% σήμερα και μάλιστα μόνιμα, μείωση των εισφορών και ενδεχομένως μία μικρή μείωση του φορολογικού συντελεστή ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 24% βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν αφενός τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους για την αλλαγή χρήση των SMPs και ΑNFAs αλλά και τη διασφάλιση επαρκούς δημοσιονομικού χώρου. Οι οριστικές αποφάσεις για τη μείωση των εισφορών αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο, ενώ λίγο αργότερα στο Eurogroup του Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί την αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες που επιστρέφονται στη χώρα και ανέρχονται στα 4,2 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει:
1. Από την αλλαγή χρήση των SMPs και ΑNFAs, τα μισά θα διοχετευτούν για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και τα υπόλοιπα για δημόσιες δαπάνες. Στον ιδιωτικό τομέα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου του 2020 στο 70% από 100% σήμερα. Η ελάφρυνση δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις αλλά αυτές που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις δηλαδή, θα επανεπενδύσουν το ποσό ή τμήμα αυτού που θα γλιτώσουν. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο όπως και το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης.
2. Για τις ασφαλιστικές εισφορές κυβέρνηση σχεδιάζει, αντί της μείωσης το 2020 των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Σύμφωνα με το σχέδιο του θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, εφόσον εξασφαλισθεί δημοσιονομικό χώρος, στη μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ειδικότερα, το 2020 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 0,9 μονάδες που είχε αποφασισθεί αρχικά). Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση, ενώ για το 2021 η κυβέρνηση είχε υπολογίσει τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.
3. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εστιάζει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν αποκλείεται μία μικρή μείωση συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 23%). Το μέτρο της μείωσης των εισφορών είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην Ελλάδα, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά.
Σύμφωνα με την Alpha Bank από το 2008 έως και το 2018, καταγράφηκε σημαντική κάμψη των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων μετά την έναρξη της κρίσης, στο επίπεδο των 249 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ το 2018 (3,364 δισ ευρώ.) επανήλθαν σχεδόν στο επίπεδο του 2008. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατέγραψαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας και διαμορφώθηκαν το 2018 σε 1,8%, έναντι 1,3% το 2008. Παρά, τη βελτίωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη, η χώρα μας παραμένει στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ , αφού το συνολικό απόθεμά τους ως ποσοστό στο ΑΕΠ το 2018 (16%), υπολειπόταν σημαντικά του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ (41%) και της ΕΕ (56%).