Σήμερα εκτός απροόπτου βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα με επταετές ομόλογο με σκοπό να αντλήσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ «σήκωνε» από τις αγορές το τελευταίο διάστημα περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ) .
Αν και το timing δεν θεωρείται καλό λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έπαθαν Κύπρος και Πορτογαλία, φορτώνοντας επί της ουσίας με ομόλογα τις τράπεζες τους, η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι μπορεί να αντλήσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο που θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,8-1,9%. Αυτό που αναφέρουν ξένοι αναλυτές είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει ζητώντας περισσότερα από το 1,75 δις. ευρώ της Κύπρου και λιγότερα από τα 5 δις. ευρώ της Πορτογαλίας.
Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου, λήξης Απριλίου 2027.
Οι έξι ανάδοχοι της μετά την εντολή που έλαβαν από τον ΟΔΔΗΧ έχουν ξεκινήσει ήδη τις επαφές με επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία, διαχειριστές κεφαλαίων, τράπεζες ξένα μη κερδοσκοπικά funds) που επιθυμούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από «real money investors» και πολύ λιγότερο από « hedge funds»
Εφόσον ανοίξει σήμερα το βιβλίο προσφορών ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα περιμένει κυρίως τις αντιδράσεις των ξένων επενδυτών. Ιδιαίτερα θετικό θα ήταν το σενάριο η Ελλάδα να αντλήσει περισσότερα από 1 δις. ευρώ από ξένους επενδυτές και τα υπόλοιπα να οδεύσουν στις ελληνικές τράπεζες. Πλέον βέβαια τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ανά πάσα στιγμή μπορούν να τα βάλουν ενέχυρο αντλώντας ρευστό από την ΕΚΤ.
Τα μειωμένα ταμειακά διαθέσιμα είναι ο σημαντικότερος λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε την έξοδο της στις αγορές, καθώς στην παρούσα φάση δεν επιθυμεί να πειράξει το μαξιλάρι αλλά και να πάρει χρήματα από τον ESM (2% του ΑΕΠ που αναλογεί στη χώρα μας). Τα διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου και εφόσον δεν ανακοπεί το κύμα της πανδημίας που αναγκάζει την κυβέρνηση να διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να δώσει και νέα βοηθήματα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Από τα χρήματα που θα αντλήσει από το επταετές ομόλογο αλλά και η ενδεχομένη νέα έκδοση μετά από 20-25 ημέρες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα κυβερνητικά μέτρα και να τονώσουν την οικονομία την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα δεν υπάρχει ανάγκη να «αγγιχθεί» τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου και η κίνηση του ΟΔΔΗΧ, εφόσον στεφθεί από επιτυχία θα δώσει νέα περιθώρια ευελιξίας.
Τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν σήμερα τα 37 δις εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» στο cash buffer account. Τα υπόλοιπα περίπου 20 δις. ευρώ αφορούν διαθέσιμα και τα ποσά που έχουν αντληθεί από τις εξόδους στις αγορές συνολικού ύψους περίπου 13 δις. ευρώ, ενώ υπάρχουν και 7 δις. ευρώ στις εμπορικές τράπεζες τα οποία αποτελούν διαθέσιμα των φορέων τα οποία δεν έχει ζητηθεί από το δημόσιο να τοποθετηθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της ΤτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που βγήκε το ελληνικό δημόσιο στις αγορές ήταν τον Ιανουάριο (15ετές ομόλογο με κουπόνι 1,875%). Οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 18,8 δις. ευρώ με το δημόσιο να αντλεί 2,5 δις. ευρώ.