Σκιές στη σύμπραξη ΕΛΠΕ και Energean για την Άρτα-Πρέβεζα

Σκιές στη σύμπραξη ΕΛΠΕ και Energean για την Άρτα-Πρέβεζα

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν ΕΛ.ΠΕ και Energean Oil & Gas, ύστερα από σχετική υπόδειξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να βρουν ίδια γλώσσα για την από κοινού ανάληψη των ερευνών για υδρογονάθρακες στην περιοχή Άρτα-Πρέβεζα. Οι προσφορές που κατέθεσαν και οι δύο εταιρίες για τη συγκεκριμένη περιοχή αξιολογήθηκαν ως ισοδύναμες από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΝ, γεγονός που διευκόλυνε τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη  ώστε να διαμηνύσει και στις δύο πλευρές «βρείτε τα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ η διοίκηση της Energean Oil & Gas με δημοσιογράφους, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε στο υπουργείο τις διοικήσεις των δύο εταιριών με τις οποίες είχε καταρχήν μια κοινή σύσκεψη, στην οποία κατέστη ξεκάθαρη η πρόθεση του ΥΠΕΝ, μετά και την αξιολόγηση της Επιτροπής, να συμπράξουν για τις έρευνες και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Άρτα και Πρέβεζα. Ακολούθησε και μία ακόμη σύσκεψη αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των δύο εταιριών. Την ΕΛ.ΠΕ. εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Στάθης Τσοτσορός, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης και στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του ομίλου. Την Energean ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μαθιός Ρήγας και αρμόδια στελέχη της εταιρίας.

Και μπορεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΛ.ΠΕ. και Energean να έχει ανοίξει, ωστόσο, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολες, δεδομένου ότι υφίστανται ορισμένα «αγκάθια», που τις σκιάζουν. Το πρώτο θέμα που θεωρείται και το πιο σημαντικό είναι η ανοιχτή δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών για την εκτέλεση σεισμικών ερευνών στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους, για την οποία, μάλιστα, εκκρεμεί και μήνυση της ΕΛ.ΠΕ. κατά της Energean. Η ΕΛ.ΠΕ. κατηγορεί την Energean ότι χωρίς καμία αρμοδιότητα και άδεια προέβη σε έρευνα υδρογονανθράκων και σε εργασίες απόκτησης στοιχείων, με την εκτέλεση σεισμικών εργασιών στο Θρακικό Πέλαγος. Για το λόγο αυτό προσέφυγε, άλλωστε, στη δικαιοσύνη και φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την ανάκτηση των παράνομων, όπως θεωρεί, αποκτηθέντων στοιχείων, καθώς και την αποκατάσταση κάθε υλικής και ηθικής βλάβης της.

Το πρώτο ζήτημα, συνεπώς, που ανακύπτει είναι πώς θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο εταιρίες, όταν η μία κατηγορεί την άλλη για αξιόπιστες ποινικές πράξεις. Αυτό θεωρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση που να μην πλήττει την αξιοπιστία ούτε της μίας, ούτε της άλλης εταιρίας.

Το δεύτερο «αγκάθι» στη δυνητική συνεργασία ΕΛ.ΠΕ. και Energean είναι το ποιος θα αναλάβει το operating στην υπό έρευνα περιοχή της Άρτας-Πρέβεζας. Η Energean εκτιμά ότι ο ρόλος αυτός θα πρέπει να ανατεθεί στην ίδια, με το σκεπτικό ότι διαθέτει έμπρακτα το απαραίτητο know How.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιριών μόλις ξεκίνησαν, με την επόμενη συνάντηση να τοποθετείται μετά τις Γιορτές των Χριστουγέννων και τις προβλέψεις για την τύχη τους να είναι εξαιρετικά συγκρατημένες.

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα

Η Energean, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή έχει επενδύσεις στη χώρα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά στον Πρίνο και τις νέες έρευνες για την παραγωγή πετρελαίου. Ήδη, η πρώτη γεώτρηση έχει ολοκληρωθεί και ανήμερα των Χριστουγέννων αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή για 800 βαρέλια πετρέλαιο. Σήμερα, η παραγωγή του Πρίνου φθάνει στα 2000 βαρέλια και στόχος είναι με το πρόγραμμα γεωτρήσεων που έχει καταρτισθεί να προσθέσει περί τα 4-5000 βαρέλια. Με αυτήν την παραγωγή ο Πρίνος, όπως είπε ο κ. Ρήγας, μπορεί να επιβιώσει λειτουργικά ακόμη κι αν η τιμή του πετρελαίου πέσει και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στο Κατάκολο για πετρέλαιο, η Energean εκφράζει προβληματισμό για τις σημερινές τιμές του πετρελαίου, καθώς επηρεάζουν άμεσα την οικονομική βιωσιμότητα του κοιτάσματος. Με τιμές στα 35 δολάρια το βαρέλι θα υπάρξει πρόβλημα, όπως επισημαίνει, καθώς αφενός δεν υπάρχει εικόνα δυναμικότητας και αφετέρου οι εκτιμήσεις που προϋπήρξαν δεν θεωρούνται ενθαρρυντικές για τις αναγκαίες επενδύσεις που επιβάλλονται.

Η Energean δεν αποκρύπτει ότι αναζητεί συν-εταίρους για τις έρευνες που ανέλαβε στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ωστόσο, επισημαίνει ότι σε αυτή τη φάση με τις τιμές του μπρεντ και το άγνωστο, ακόμη, περιβάλλον στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας καθιστά δύσκολη την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Πάντως, δηλώνει την πρόθεση της να διεξάγει τις έρευνες αυτές και μόνη της, έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνεται με δανεισμό προς τρίτους.

Εκτός συνόρων

Εκτός από την Ελλάδα η Energean αναπτύσσει δραστηριότητα και στο εξωτερικό. Στο Μαυροβούνιο είχε υποβάλει προσφορές για τρεις θαλάσσιες περιοχές από κοινού με την Mediterranean Oil & Gas (MOG). Ωστόσο, ο συνεταίρος της εταιρίας αποχώρησε, με την Energean να παραμένει παρούσα και να αξιώνει τη διεκδίκηση μπλοκ για έρευνα.

Η Energean προσβλέπει και στη δυναμική είσοδο της στο Ισραήλ, ύστερα από τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και των εταιριών Noble Energy και Delek να μειώσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, η Delek αποδέχθηκε να πωλήσει τα δικαιώματα της στα κοιτάσματα Ταμάρ, Καρίς και Τανίν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια και η Noble Energy να μειώσει σταδιακά τη συμμετοχή της στο Ταμάρ σε όχι περισσότερο από 25% στο ίδιο χρονικό ορίζοντα. Το αντάλλαγμα που θα έχουν είναι να αρχίσουν να αναπτύσσουν από το 2019 το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Με τα δεδομένα αυτά η Energean προσβλέπει να αποκτήσει δικαιώματα στα διαθέσιμα κοιτάσματα, αποκτώντας μιας σημαντική παρουσία στο Ισραήλ.