Κάθε προσδοκία ξεπερνά η υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ. Με «κλειδωμένα» τα 350 εκατ. στην CVC Capital, τα 100 εκατ. στην EBRD και τα 100 εκατ. με τα οποία θα συμμετάσχει το υπερΤαμείο, οι προσφορές των ξένων επενδυτών για το εναπομείναν ποσό της διεθνούς τοποθέτησης το υπερκαλύπτουν κατά... 4 φορές. Κι όλα αυτά, μόλις τη πρώτη ημέρα ανοίγματος του βιβλίου προσφορών.
Συνολικά, οι προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ξεπερνούν τα 3 δισ ευρώ έναντι 1,35 δισ. του μέγιστου στόχου. Η διοίκηση της ΔΕΗ και οι συντονιστές της έκδοσης αντιμετωπίζουν ένα ευχάριστο πονοκέφαλο καθώς λόγω της υψηλής ζήτησης είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων των ξένων funds. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 10 funds μεγάλου βεληνεκούς έχουν ζητήσει από το πρωί το καθένα από 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 1 δισ ευρώ, ποσό πολύ πάνω από το εναπομείναν.
To σύνολο της αύξησης ανέρχεται σε 1,35 δισ ευρώ, εκ των οποίων η διεθνής τοποθέτηση, δηλαδή το 85%, ανέρχεται σε 1,15 δισ ευρώ. Αφαιρώντας τα 550 εκατ ευρώ που αναλογούν στις τοποθετήσεις του υπερΤαμείου και των CVC, EBRD, έχουν απομείνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λιγότερα από 600 εκατ ευρώ προς διάθεση στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Γι' αυτά τα εναπομείνανα κεφάλαια, οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν τη πρώτη μέρα της αύξησης ανήλθαν σε περίπου... 2,5 δισ ευρώ, με μια υπερκάλυψη τέσσερις φορές.
Ήδη, από την πρώτη ώρα που άνοιξε το βιβλίο καλύφθηκε το σύνολο των 1,35 δισ ευρώ, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 9 ευρώ, ωστόσο η τελική κατανομή θα γίνει την Πέμπτη, αφού ολοκληρωθεί το book building, όταν η διοίκηση της ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της επιλέξουν τους καλύτερους και πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Το Δημόσιο, που θα συμμετάσχει στην αύξηση, κρατά το 34,12% διασφαλίζοντας το μάνατζμεντ και τα δικαιώματα του blocking minority, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 51% στην 70χρονη ιστορία της ΔΕΗ. Αν αφαιρέσει κανείς προμήθειες και fees, το καθαρό ποσό από τα 1,1 με 1,35 δισ. ευρώ τα οποία βγαίνει στην αγορά για να μαζέψει η ΔΕΗ θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.
Ένα ποσό θα διατεθεί για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η επιχείρηση έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε έργα σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024. Και ένα άλλο ποσό για τα έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κλπ.