Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Περισσότεροι από 3,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν χρέη στην εφορία σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι πόσοι εξ αυτών θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων (η οποία προβλέπει ελάχιστη οφειλή 30 ευρώ) και το σημαντικότερο τι ποσό θα ρυθμίσουν. Και αυτό καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες έχουν χρέη που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ και χρωστούν το 1% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν μέχρι τα τέλη Απριλίου ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ ο από απλήρωτους φόρους. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι περιορίσθηκαν οι εισπράξεις ή διαφορετικά κάποιοι σταμάτησαν να πληρώνουν τις ρυθμίσεις τους. Ταυτόχρονα διαφαίνεται ότι έχουν περιορισθεί οι κατασχέσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο του 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 67.453 κατασχέσεις, έναντι 37.102 φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 104,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 18,4 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», συρρικνώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 85,8 δισ. ευρώ
2. Χρέη στο δημόσιο έχουν 3,9 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φτάνουν στο 1,82 εκατομμύρια.
3. Σε 1,25 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 9.005 κατασχέσεις κάτι που δείχνει ότι έχει «ξεφουσκώσει» ο ρυθμός σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 37.102 κατασχέσεις δηλαδή 370 σε κάθε εργάσιμη ημέρα.
4. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο δίμηνο στα 2,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,73 δισ. αφορούν φόρους. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν στο ποσό των 4,15 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,66 δισ. ευρώ προέρχονταν από φόρους. Σημειώνεται ότι από το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία το οποίο έχει διαμορφωθεί στα 104,3 δις. ευρώ μόλις το 3,3% του ποσού αυτού είναι ρυθμισμένο, όταν το 2015 το ποσοστό του ρυθμισμένου χρέους βρισκόταν στο 7,6%.
Όσον αφορά στη σύνθεση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, το 47,4% ή 49,4 δις. ευρώ είναι οφειλές από μη φορολογικά έσοδα εκ των οποίων τα 33,7 δις. ευρώ αφορούν σε πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Οι οφειλές από έμμεσους φόρους φθάνουν τα 29,2 δις. ευρώ με τα χρέη που προέρχονται από ΦΠΑ να ανέρχονται σε 23,1 δις. ευρώ.
Παράλληλα, από τους άμεσους φόρους οι οφειλές φθάνουν τα 22,8 δισ. ευρώ και αποτελούντο 21,8% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου με κύριες κατηγορίες αυτές του εισοδήματος (19,2 δισ ευρώ) και της περιουσίας (2,7 δισ ευρώ).
Προβληματισμό όμως δημιουργούν τα στοιχεία των ελέγχων κυρίως από το Κέντρο Είσπραξης Μεγάλων Φορολογούμενων. Μετά τη μεγάλη αύξηση του Ιανουαρίου, όπου «έκλεισαν» 317 υποθέσεις, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε μόλις 1 έλεγχος. Ειδικά, δε, όσον αφορά στις φρέσκες υποθέσεις, από την αρχή του χρόνου έχουν ολοκληρωθεί 30 έλεγχοι. Και οι εισπράξεις ανέρχονται μόλις σε14,8 εκατ. ευρώ.