Τα θέματα αγκάθια της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών τίθενται και πάλι επί τάπητος στο νέο γύρο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε στις 13.00 στο Χίλτον.
Ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών έστειλαν νωρίς το πρωί το επικαιροποιημένο μνημόνιο με τις θέσεις τους για τη δεύτερη αξιολόγηση και το κείμενο αυτό θα αποτελέσει βάση για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών. Αυτή την ώρα οι συζητήσεις είναι με την Έφη Αχτσιλόγλου για τα εργασιακά το οποίο παραμένει και το σημαντικότερο αγκάθι στη δεύτερη αξιολόγηση.? ?Στις 15.30 είναι το ραντεβού με τον κ. Τσακαλώτο όπου θα συζητηθούν δημοσιονομικά θέματα με επίκεντρο τον προϋπολογισμό του 2017 και ενδεχομένως το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου ενώ για τις 18.00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συζήτηση για τα θέματα της Παιδείας και συγκεκριμένα το θέμα των απολύσεων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.
«Στόχος μας είναι έως την Τρίτη να βρεθούμε σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμα και εξ αποστάσεως, με ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου», ανέφερε η ίδια πηγή.
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στα εργασιακά, αλλά και στα δημοσιονομικά, σε σχέση και με τον προϋπολογισμό του 2017 που κατατίθεται αύριο ατη Βουλή.
Η ίδια κυβερνητική πηγή ισχυρίστηκε πως η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό περιορίστηκε σε μόλις 50 εκατ. για το 2017, παραδέχτηκε όμως ότι για το 2018 η απόσταση παραμένει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, όπως το υπολόγισαν και κατά την προηγούμενη αποστολή τους στην Αθήνα οι δανειστές, το περασμένο καλοκαίρι.
Στα εργασιακά το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η κα Αχτσιόγλου θα δεχθεί την απελευθέρωση ή τον διπλασιασμό τουλάχιστον του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, τους περιορισμούς στις απεργίες αλλά και το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων και τι θα ισχύσει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της για επίτευξη συμφωνίας, έχει εγκαταλείψει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την «κόκκινη γραμμή» της στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν δηλώνει πλέον ότι θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Lafarge, αλλά δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται μόνο προέγκριση των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Στόχος είναι να μην αυξηθεί, όμως, το ισχύον ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ένα πακέτο νομοσχέδια που αποτελούν προαπαιτούμενα έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ η Βουλή θα βρίσκεται σε ετοιμότητα να περάσει ό,τι χρειαστεί έως και τις 10 Δεκεμβρίου.