Στις έξι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και στις προκλήσεις της Ευρώπης, αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ς και ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, στην εκδήλωση με θέμα «Δημόσιος διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης» που οργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).
Ο Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις προκλήσεις για την Ευρώπη υπογράμμισε την ανάγκη για επανεξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Οι προκλήσεις για την Ευρώπη
Στη διαδικτυακή παρέμβασή του από τη Γλασκόβη όπου βρίσκεται για την 26η σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε τις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο.
1. Ζήτησε τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για όλες τις εθνικές ευρωπαϊκές οικονομίες.
2. Αναφέρθηκε στη στρατηγική για την κλιματική αλλαγή που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιταχύνει τη δράση της. Ο ίδιος σημείωσε ότι στο πλαίσιο των επαφών του στη Γλασκόβη ζήτησε να ενσωματωθεί η κλιματική διάσταση στις οικονομικές πολιτικές και ενημέρωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει πράσινο ομόλογο εντός του 2022.
Μια ακόμη πρόκληση είναι για τον Χρ. Σταϊκούρα η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, είπε κλείνοντας, είναι «η ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας».
«Μετά από 40 χρόνια ευρωπαϊκής ένταξης η ΕΕ και η Ελλάδα είναι πιο ισχυρές και αλληλέγγυες».
Οικονομική διπλωματία
Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, τονίζοντας ότι επιδίωξη μας είναι «η κατοχύρωση των ελληνικών συμφερόντων στη ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο».
Ο ίδιος έθεσε έξι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης όπως διαμορφώνονται ενόψει των μελλοντικών ευρωπαϊκών εξελίξεων.
1. Άμυνα και ασφάλεια
2. Μεταναστευτικό
3. Κοινωνική συνοχή και δημογραφικό
4. Κλιματική κρίση
5. Έρευνα και Καινοτομία με έμφαση στη νεολαία και
6. Εμβάθυνση της ΟΝΕ, δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα.
Μ. Σχοινάς: Ελπιδοφόρα η συμμετοχή των νέων
«Χρειαζόμαστε λιγότερα λόγια και περισσότερους επιχειρησιακούς χάρτες για το μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής Μ. Σχοινάς, προσκεκλημένος της ΟΚΕ. «Να σταματήσουν οι Βρυξέλλες να μιλούν με τις Βρυξέλλες και να γίνουν ο καταλύτης για μια διαφορετική προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας τους αριθμούς για την ως τώρα συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είπε: Έχουμε 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν επισκεφθεί την ψηφιακή πλατφόρμα, έχουμε 35.000 που έχουν εγγραφεί, 3.500 δράσεις και 9.000 νέες ιδέες που έχουν καταγραφεί.
Αντέκρουσε τον χαρακτηρισμό της πρώην υπουργού Έφης Αχτσιόγλου ότι η διαδικασία είναι «απονευρωμένη» και τόνισε ότι είναι μια αρχή για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συμμετοχής, ενώ σημείωσε ως την πιο ελπιδοφόρα ένδειξη ότι «το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είναι νέοι από 16 ως 25 ετών».
Ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης και απαρίθμησε τις ευρωπαϊκές δράσεις για την πανδημία, υγειονομικές και οικονομικές, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης (5 δισ.για την Ελλάδα), τη ρήτρα αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας, την κοινή αγορά εμβολίων και το «αναπτυξιακό υπερόπλο» του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα και έχει την ιστορική ευκαιρία να αναμορφώσει το παραγωγικό της μοντέλο».
Ιεραρχώντας τις ελληνικές ανάγκες επεσήμανε ότι πρέπει να επιμείνουμε στους στόχους της κλιματικής πολιτικής, να οικοδομήσουμε ένα κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό και συνακόλουθα να τονώσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Κλείνοντας επικαλέστηκε τη φράση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «μια Ευρώπη που προστατεύει και ενδυναμώνει». Είναι αυτό πρέπει να κάνει η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε τον κίνδυνο εσωστρέφειας των ευρωπαϊκών χωρών φέρνοντας τα παραδείγματα του Brexit και της Πολωνίας τα οποία απέδωσε στην κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων και στη δημοσιονομική πειθαρχία. «Η Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική και αλληλέγγυα ή θα ταλανίζεται από διαλυτικές τάσεις», είπε καταλήγοντας η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών αφορά τη δημοκρατία
Ικανοποίηση για τη σημερινή εκδήλωση εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΟΚΕ Κρίστα Σβένγκ. «Είναι μια πολύτιμη πρωτοβουλία και πιστεύω ότι τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν σε όλη την Ευρώπη. Εμείς ενθαρρύνουμε τέτοια γεγονότα και θα τροφοδοτήσουμε την πλατφόρμα με νέες ιδέες».
Ωστόσο, για τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα είπε ότι δεν είναι η μεγαλύτερη δυνατή, αλλά είμαστε στο μέσον της διαδικασίας και είναι νωρίς να την αξιολογήσουμε συνολικά.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προτάσεις των Ευρωπαίων πολιτών ως τώρα, απάντησε ότι ακόμη συλλέγουμε ιδέες, ωστόσο ξεχώρισε «το μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημοκρατία, για τις θεμελιώδεις αξίες, ενώ περιμέναμε περισσότερο ενδιαφέρον για τα υγειονομικά εξαιτίας της πανδημίας». Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν επίσης η οικονομία και τα κοινωνικά θέματα.
Στο ερώτημα πόσο θα δεσμεύσουν την ευρωπαϊκή ηγεσία οι ιδέες των πολιτών που αναμένεται να συγκεντρωθούν ως την άνοιξη, η κ. Σβενγκ είπε ότι έχουμε ως ΕΟΚΕ ζητήσει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, ένα «dashboard», δηλαδή ένα εργαλείο για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη, τι υιοθετείται με ποιο χρονοδιάγραμμα και αν όχι γιατί. Διαφορετικά η Ευρώπη δεν θα είναι αξιόπιστη.
Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα, είπε η πρόεδρος της ΕΟΚΕ κοιτάζοντας τη μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα. Η ΕΕ χτίστηκε στα ερείπια των πολέμων με σκοπό την οικοδόμηση της ειρήνης και ευτυχώς τα παιδιά μας δεν έχουν ζήσει τον πόλεμο. Αλλά οι νέοι χρειάζονται ένα νέο συγκινησιακό σύνδεσμο να πεισθούν ότι η Ευρώπη είναι ένας καλός τόπος να ζει κάποιος με ευημερία και είναι χρήσιμο να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο ζωντανό για όλους μας.
Πρώτη η ελληνική ΟΚΕ μιλάει για το μέλλον της Ευρώπης
Είμαστε η πρώτη ΟΚΕ της ΕΕ που έχουμε πάρει τόσο ζεστά το θέμα για το μέλλον της Ευρώπης και αυτό μας το έχει αναγνωρίσει και η ΕΟΚΕ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιάννης Πάιδας.
Στη σημερινή εκδήλωση είναι παρόντες όλοι οι πρόεδροι από τον χώρο των εργοδοτών, των εργαζομένων, των επιστημόνων, οι γυναικείες οργανώσεις, οι πολύτεκνοι, οι αγρότες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, Δηλαδή και οι 25 ομοσπονδίες που συνθέτουν την ΟΚΕ είναι εδώ.
Θέτοντας και ο ίδιος τις προτεραιότητες για το ευρωπαϊκό μέλλον τόνισε ότι μετά την πανδημία πρέπει να δούμε την κλιματική αλλαγή, που τη ζούμε στο πετσί μας, το μεταναστευτικό, που το ζούμε μαζί με τα κράτη της νότιας Ευρώπης, η εργασία και η ανεργία των νέων. Σημαντικό θέμα είναι και η μείωση των ανισοτήτων και πρέπει όλα αυτά να τα αντιμετωπίσουμε με αλληλεγγύη. Ζητούμε και συμμετοχή όλων των κρατών στις αποφάσεις και όχι μόνον της Γερμανίας.
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ σημείωσε ότι τόσο οι εθνικές ΟΚΕ μαζί με την ΕΟΚΕ και τις περιφέρειες είναι η αιχμή του δόρατος για τη διαβούλευση της Κοινωνίας των Πολιτών με τις Βρυξέλλες.
Όπως είπε μέσω τηλεσύνδεσης στην εκδήλωση και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, το 70% των ευρωπαϊκών δράσεων περνάει από την περιφέρεια.
Πρέπει να ρίξουμε το βάρος, είπε κλείνοντας ο κ. Πάιδας, στη νεολαία ώστε το ένα τρίτο των αποφάσεων να λαμβάνονται από αυτήν γιατί χωρίς νεολαία μέλλον δεν υπάρχει. Έθεσε ακόμη το θέμα της μειωμένης εκπροσώπησης των γυναικών στην πατρίδα μας.
Το «παρών» έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, (η ομιλία του σε χωριστό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ), ενώ το ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο Μιχάλης Κατρίνης.