«Είμαστε πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη όταν την εκτιμούμε στο 3,6%, από ό,τι όλοι οι οίκοι, και εσείς μας επικρίνετε ότι είμαστε υπεραισιόδοξοι και ότι θα πέσουμε έξω…», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου.
Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στις 9/6/2021 έλεγε ότι «είναι δεδομένο πως το 2021, θα σημειωθούν ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 3%» και σχολίασε: «Βρείτε τα, λοιπόν, μεταξύ σας. Θα σημειωθεί ή δεν θα σημειωθεί αυτή η ανάπτυξη; Άλλα λέει η τομεάρχης σας και άλλα μας λέτε εσείς σήμερα».
Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι
Ο Χρ. Σταϊκούρας, παράλληλα, προς επίρρωση ότι η κυβέρνηση έχει θέσει έναν πολύ ρεαλιστικό στόχο για ανάπτυξη 3,6% το 2021, κατέθεσε έναν Πίνακα προβλέψεων για την ανάπτυξη από ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οίκους που απεικονίζει πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις από αυτές του 3,6%.
Αναλυτικά, ανέφερε πως «η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά 6,3% φέτος, η Εθνική τράπεζα προβλέπει 5,7%, η PPRS στο 5%, το Γραφείο παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στο 3,6 έως 3,8%,η ΤτΕ στο 4,2%, η ΕΕ 4,1% και ο ΟΟΑΣΑ που έλεγε 1% πλέον λέει 3,8%» και τόνισε: «Είμαστε οι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας σε σχέση με όλους τους οίκους και μας λέτε ότι έχουμε απομονωθεί; Ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα; Έχει ασυνέπεια και μας κατηγορείτε για εμπαιγμό;».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται οι οποίες ενδεικτικά στο πεδίο της οικονομίας είναι οι εξής:
- Μειώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
- Θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.
- Νομοθετήθηκε ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
- Υλοποιείται ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών.
- Υλοποιήθηκε το επιτυχημένο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.
- Υλοποιούνται αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι μαρίνες και περιφερειακά λιμάνια.
- Αξιοποιείται η δημόσια περιουσία, όπως γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό.
- Αναδιοργανώνονται εταιρείες του Δημοσίου, όπως είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, τα ΕΛΤΑ, ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξυγίανσης στην ΕΛΒΟ.
- Μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.
- Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει θέσει τους εξής φιλόδοξους, αλλά και πάλι ρεαλιστικούς στόχους για τα προσεχή έτη:
- Η βελτίωση της ποσότητας του πλούτου, με την επίτευξη, μεσο-μακροπρόθεσμα, υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
- Η βελτίωση της ποιότητας του πλούτου, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
- Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022.
- Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το 2022.
- Η δημοσιονομική βελτίωση το 2022 και η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.
- Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα έως το 1ο εξάμηνο του 2023.