Το Stargate, ο Τραμπ και ο «πόλεμος» με την Κίνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Stargate, ο Τραμπ και ο «πόλεμος» με την Κίνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Όπως είχε υποσχεθεί, ο πρόεδρος Τραμπ δεν χάνει χρόνο, και προχωρά γρήγορα με εκδόσεις πολλών εκτελεστικών διαταγμάτων και ακυρώσεις διαταγμάτων του προκατόχου του. Μεγάλη εντύπωση όμως έκανε μία ανακοίνωσή του σχετικά με ένα σχέδιο πολύ μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το Project Stargate, όπως το αποκαλούν οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος σε αυτό έχει σαν βασικό στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ανερχόμενης τεχνολογίας της εποχής μας, σε συνδυασμό με την εδραίωση της αμερικανικής κυριαρχίας στον τομέα. Στην ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δίπλα του τους επικεφαλής των τριών επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν την κοινή εταιρεία που θα «τρέξει» το πρόγραμμα. Τον Masayoshi Son της ιαπωνικής Softbank (9984 TOKYO), τον Larry Ellison της αμερικανικής Oracle (ORCL NASDAQ) και τον Sam Altman της επίσης αμερικανικής OpenAI.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι τρεις εταιρείες θα προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την τελική αύξησή τους σε τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια. Τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν στην κατασκευή νέων υποδομών για την OpenAI, η οποία όπως ξέρουμε είναι μία από τις πιο μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μιλώντας για υποδομές, αναφερόμαστε κυρίως στην κατασκευή των κέντρων επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων (data centers), τον εξοπλισμό τους με τους απαραίτητους μικροεπεξεργαστές αλλά και στην εξασφάλιση των απαραίτητων πηγών ενέργειας για τη λειτουργία τους.

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των τριών επιχειρήσεων, αυτά τα data centers θα «παραδοθούν» στην OpenAI προκειμένου αυτή να προχωρήσει πιο γρήγορα στην ανάπτυξη των επόμενων μοντέλων για τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να υπεισέλθουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν προχθές. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να δείξει πως η ενδυνάμωση της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας και η εξασφάλιση της πρωτοπορίας στον πολύ κρίσιμο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι κάτι που τον απασχολεί πολύ και θα κάνει το παν για να το πετύχει. 

Είναι αλήθεια πως αν κανείς ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το project Stargate θα προβληματιστεί σχετικά με το πώς θα καταφέρουν οι τρεις επιχειρήσεις να μαζέψουν τα απαραίτητα κεφάλαια για όλες αυτές τις επενδύσεις, καθώς η οικονομική τους κατάσταση είναι μεν καλή αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει επενδύσεις της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα μερικών μόνο ετών. Η απάντηση εδώ είναι αρκετά απλή. Προφανώς, θα υπάρξουν και άλλοι επενδυτές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινές εταιρείες που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό.

Η ανάθεση της οργάνωσης της χρηματοδότησης στον επικεφαλής της Softbank μας θυμίζει πως ο Ιάπωνας επιχειρηματίας έχει μεγάλη πείρα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς πριν αρκετά χρόνια είχε καταφέρει να συγκεντρώσει πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές από όλον τον κόσμο για τη δημιουργία των Vision Funds. Δεν ξεχνάμε, επίσης, πως ο Sam Altman έχει ήδη ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της παγκόσμιας βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών ενόψει των μεγάλων αναγκών των data centers και των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Με λίγα λόγια, αυτήν την εποχή, η συγκέντρωση τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων για την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι και τόσο δύσκολο εγχείρημα.

Όμως, αυτά τα κεφάλαια δεν είναι δυνατόν να προέλθουν μόνο από τις ΗΠΑ, κάτι που είναι ήδη φανερό από τις πολύ πρόσφατες ανακοινώσεις για δημιουργία data centers στις ΗΠΑ από την Damac Group, που ανήκει σε δισεκατομμυριούχο συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ και προέρχεται από το Ντουμπάι. Το γεγονός πως η προσέλκυση πολλών ξένων κεφαλαίων για την οργάνωση της αμερικανικής επέλασης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί οργανικό μέρος της στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με την απόφασή του να καταργήσει το εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του, με το οποίο είχαν τεθεί πολλοί περιορισμοί στην εμπορική κυκλοφορία των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Εκείνο το διάταγμα είχε εκδοθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να προστατέψει την εθνική ασφάλεια από τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που θα πέφτουν σε «λάθος χέρια». Είναι γνωστό πως για την απελθούσα κυβέρνηση αλλά και για τον πρόεδρο Τραμπ και τους περισσότερους συνεργάτες του, οι κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα. Είναι επίσης γνωστό πως και ο Τραμπ και ο Μπάιντεν έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται την πρόσβαση των κινεζικών επιχειρήσεων στην αμερικανική υψηλή τεχνολογία.

Η ανάκληση του παραπάνω εκτελεστικού διατάγματος ίσως να μην σημαίνει πολλά πράγματα γιατί κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η εφαρμογή του είχε μεγάλη πρακτική σημασία. Αν όμως δούμε σύντομα την ανάκληση της πολύ πρόσφατης απόφασης Μπάιντεν για επιβολή σημαντικών περιορισμών στις εξαγωγές μικροεπεξεργαστών για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε πως ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να αλλάξει την αμερικανική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής.

Καθώς δεν μας φαίνεται πιθανόν να έχει πάψει να ανησυχεί για την πιθανότητα να χάσουν οι ΗΠΑ τη θέση τους στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία, ειδικά από την Κίνα, υποθέτουμε πως έχει κάτι άλλο στο νου του. Ο ίδιος έχει ήδη πει πως θα αφήσει περισσότερο ελεύθερη την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάτι που σίγουρα αρέσει στις μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Nvidia (NVDA NASDAQ), οι οποίες θεωρούν πως τα περιοριστικά μέτρα Μπάιντεν πνίγουν την καινοτομία χωρίς να κάνουν τη χώρα πιο ασφαλή.

Αυτή η εκτίμηση ίσως να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλές φωνές στην παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία, οι οποίες λένε πως οι αμερικανικές κυρώσεις και η προσπάθεια στραγγαλισμού των κινεζικών τεχνολογικών επιχειρήσεων δεν έχουν καταφέρει και πολλά. Οι φωνές αυτές επισημαίνουν πως μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το DeepSeek, το οποίο έχει αναπτυχθεί από κινεζικές επιχειρήσεις και φέρεται να συναγωνίζεται σε επιδόσεις το ChatGPT της OpenAI και να καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια, δείχνουν πως η κινεζική πρόοδος στον τομέα είναι πολύ μεγάλη. 

Η ονομασία Stargate μας φέρνει (ίσως μόνο σε εμάς) στο νου το περίφημο εξοπλιστικό πρόγραμμα SDI (Strategic Defense Initiative) των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, το οποίο είχε γίνει γνωστό και ως πρόγραμμα Star Wars. Κατά πολλούς, η προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης να αντιμετωπίσει την αμερικανική τεχνολογική πρωτοπορία στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και ειδικότερα το SDI, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική της κατάρρευση. Να υποθέσουμε άραγε πως ο πρόεδρος Τραμπ εκτιμά πως η πολιτική του προκατόχου του δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και η Κίνα κερδίζει πολύτιμο έδαφος στον αγώνα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και αποφάσισε να ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, τον οποίον πιστεύει πως θα μπορέσει να κερδίσει απλά και μόνο επειδή οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα χρήματα και περισσότερο ταλέντο;

Αν ένας τέτοιος αγώνας δρόμου συνοδευτεί και με μία σκληρή εμπορική πολιτική απέναντι στην Κίνα που θα πλήξει τις εξαγωγές και την οικονομία της δεύτερης υπερδύναμης, τότε το Project Stargate που συμβολίζει την πολιτική Τραμπ στον χώρο της ΤΝ, θα μπορούσε όντως να παίξει για την Κίνα έναν ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που είχε παίξει για τη Σοβιετική Ένωση το SDI.