Της Μαίρης Βενέτη
Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα από την αρχή της νέας όξυνσης του εμπορικού πολέμου προσπαθεί να καταγράψει την επίδραση του στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και να αφουγκραστεί τις μελλοντικές προθέσεις τους.
Από την τελευταία του έκθεση προκύπτει ότι το 75% των επιχειρήσεων από τις 250 που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει αρχίσει ήδη να βιώνει τις αρνητικές συνέπειες των δασμών στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Δεν είναι μόνο το αυξημένο κόστος παραγωγής που επωμίζονται οι εταιρείες λόγω των δασμών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με το 50% των εταιρειών είναι τα αντίποινα που αντιμετωπίζουν από τις κινεζικές αρχές.
Για παράδειγμα μια στις πέντε επιχειρήσεις έγινε στόχος αυξημένων και υπερβολικών ελέγχων στα τελωνεία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει εξαιρετικά ο εκτελωνισμός των προϊόντων τους.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που το 35% των εταιρειών δήλωσε ότι εξετάζει τη στρατηγική «στην Κίνα για την Κίνα».
Η στρατηγική αυτή συνεπάγεται ότι οι επιχειρήσεις θα περιορίσουν επενδύσεις και παραγωγή στο ύψος εκείνο που θα είναι επαρκές για την κάλυψη των πωλήσεων στην τοπική αγορά της Κίνας και όχι για εξαγωγή στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.
Το κομμάτι της παραγωγής που θα «μεταφερθεί» σύμφωνα με το 40% των επιχειρήσεων θα κατευθυνθεί προς Νοτιοανατολική Ασία ή Μεξικό.
Πολλά ξένα ειδησιογραφικά site μάλιστα έχουν αναδείξει ότι η «όλη ιστορία» έχει εξελιχθεί αέρας στα πανιά του Ινδού Πρωθυπουργού Modi ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει σε αυτοσκοπό του την προσέλκυση επενδύσεων.
Όσον αφορά τον προφανή ευσεβή πόθο του Αμερικανού Προέδρου για μεταφορά παραγωγικών εγκατάστασεων στις ΗΠΑ, μόλις το 6% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι σκοπεύει να επαναπατριστεί.
Τέλος, το υπόλοιπο 50% των επιχειρήσεων προς το παρόν θα ακολουθήσουν τη στρατηγική του ώριμου φρούτου, περιμένοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.