Στην άποψη ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα διατηρήσει το θετικό momentum και θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό μεταβολής της ελληνικής οικονομίας και το επόμενο έτος συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αύξηση του ΑΕΠ για το 2022 θα υπερβεί σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις.
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εισέρχονται στην τελική ευθεία προκειμένου να «κλειδώσουν» οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2023, με κύριο χαρακτηριστικό τη ρευστότητα που υπάρχει στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο η εκτίμηση ήταν ότι η ανάπτυξη του 2022, θα κινούνταν στο 5,3%. Τραπεζικοί κύκλοι πάντως τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ για εφέτος πάνω από το 6%.
Την επόμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το πώς θα κινηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά μία σειρά από σημαντικές μεταβλητές, οι οποίες θα μπορέσουν να συνθέσουν την τελική εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας. Οι μεταβλητές αυτές έχουν να κάνουν με την πορεία των τιμών της ενέργειας, την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και την πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό σε επίπεδο ΕΕ.
Αμέσως μόλις υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις, σε συνδυασμό και με τα δεδομένα που υπάρχουν από το εσωτερικό, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην οριστική σύνταξη του κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, ο ρυθμός ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά κλειδώνει κοντά στο 2% και αυτό διότι η Ελλάδα έρχεται από μία πολύ καλή χρονιά, όπως είναι το 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η νέα πρόβλεψη θα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε στο προσχέδιο του Οκτωβρίου και εκτιμούσε την ανάπτυξη στο 2,1%.
Βέβαια θα υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο που θα προβλέπει μικρή αύξηση του ΑΕΠ, στην περίπτωση που η Ευρωζώνη, θα περάσει σε ύφεση. Το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών για την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με την ευρωπαϊκή εδράζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει μία ισχυρή δυναμική, μέσα από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να αντισταθμίσουν σε ένα βαθμό τις πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό για τη φετινή χρονιά, αυτός αναμένεται να αναθεωρηθεί, με τη νέα πρόβλεψη να τον βλέπει στο περιοχή του 10%, από 8,8% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο. Επίσης αλλαγή επί τα χείρω, λόγω της διεθνούς συγκυρίας αναμένεται να υπάρξει στην πρόβλεψη για το πληθωρισμό του 2023. Έτσι αυτή θα υπερβεί το 3% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο και θα βρεθεί στην περιοχή του 5%.