Στον «πάγο» δείχνει να βάζει η κυβέρνηση το εκκλησιαστικό, μετά την παταγώδη αποτυχία που σημείωσε η «ιστορική» συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και τις σφοδρές αντιδράσεις των κληρικών στην πρόβλεψη να τεθούν εκτός Δημοσίου.
Στόχος, σε πρώτη φάση, να πέσουν οι τόνοι ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου «θετική δημοσιότητα» που ξεκινά σήμερα με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019.
Οι δύο επιλογές που συζητούσαν στο Μαξίμου έγιναν προς το παρόν... μία: Η παραπομπή της υπόθεσης Κράτους Εκκλησίας στις... εκλογικές καλένδες, όπως διεφάνη από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει ... βιασύνη.
Μάλιστα έκανε λόγο για διάλογο που θα γίνει με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας προκειμένου να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση. Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία:
- Το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου στο 15ο σημείο του αναγράφει ότι «Οι παραπάνω δεσμεύσεις (σ.σ. μεταξύ των οποίων το μισθολογικό των κληρικών) των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».
- Οι ιεράρχες μετά τη μαραθώνια συνεδρίασή τους που οδήγησε και σε αποχωρήσει ορισμένων εξ αυτών αλλά και σε μια πρώτη αμφισβήτηση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, αποφάσισαν να εμμείνουν «στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».
- Η κυβέρνηση μετά από αυτό ξεκαθάρισε ότι «θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου» προσθέτοντας μάλιστα με έμφαση πως αποτελεί «Ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών».
Με λίγα λόγια οι ιεράρχες, στην πλειοψηφία τους δηλώνουν πως δεν συζητούν το μισθολογικό και την απομάκρυνση των κληρικών από το δημόσιο, ενώ πλέον ανοιχτά κατηγορούν την κυβέρνηση πως στόχο είναι η εκμετάλλευση για εκλογικούς λόγους των 10000 κενών θέσεων που θα προκύψουν.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση που θα νομοθετούσε «άμεσα», καθώς έχει την ευθύνη για το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, υπαναχωρεί και ανακοινώνει μακρύ, χωρίς βιασύνη, διάλογο. Και αυτό ένα σχεδόν 24ωρο μετά τις διαρροές περί μη υπαναχώρησης αλλά και εκτιμήσεις πως από μια σκληρή στάση τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα επωφελούνταν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά επικράτησαν στο Μαξίμου οι ... ψυχραιμότεροι καθώς και οι έχοντες τον επικοινωνιακό σχεδιασμό, οι οποίοι δεν θέλουν να χαλάσει η επικοινωνιακή καταιγίδα «θετικών» ειδήσεων που ξεκινά σήμερα με την κατάθεση του προϋπολογισμού και θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα με νομοθετήματα και ανακοινώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Τσοβόλα δώστα όλα».
Το να δει η κυβέρνηση 10 χιλιάδες κληρικούς με τις οικογένειες τους στους δρόμους σε συνδυασμό με την επιρροή που έχουν ειδικά στην επαρχία, δεν είναι και το καλύτερο αυτή την περίοδο ειδικά.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του που αν εκτιμήσουν πως η λύση της σύγκρουσης είναι καλύτερη και για εσωκομματικούς λόγους και για το εκλογικό τους κοινό, τότε οι χθεσινές αναφορές του Τζανακόπουλου περί διαλόγου σε βάθος χρόνου θα μετατραπούν σε εσπευσμένη κατάθεση ενός νομοσχεδίου.
Ανεξάρτητα από τυχόν επιπτώσεις στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που αναζητεί σανίδα σωτηρίας μέσα από έναν μακρύ διάλογο με την πολιτεία.