Της Αντιόπης Σχοινά
Η καλή πορεία των εργασιών, η σταδιακή άνοδος της πληρότητας, αλλά και οι σχετικά χαμηλές προσφορές που δέχθηκε η ΗΜΙΘΕΑ, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς και διαχειρίστρια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», σήμαναν την αλλαγή πλεύσης και εν τέλει την ακύρωση επ΄ αόριστον της πώλησης του νοσοκομείου από την τράπεζα.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, σημειώνουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε αναθέσει στην PricewaterhouseCoopers (PwC) να διενεργήσει τον σχετικό διαγωνισμό πώλησης ως αποτέλεσμα του οποίου κατέθεσαν προσφορές η Ευρωκλινική που ανήκει στην Global Finance και η μαιευτική γυναικολογική κλινική ΡΕΑ.
Οι προσφορές, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του liberal.gr, κρίθηκαν σε πρώτη φάση χαμηλές και ζητήθηκαν νέες βελτιωμένες, οι οποίες κατατέθηκαν και μάλιστα κινήθηκαν ανάμεσα στα 60 - 70 εκατ. ευρώ.
Τριπλασιασμός της πληρότητας και χαμηλές προσφορές έφεραν δεύτερες σκέψεις
Ωστόσο, με δεδομένο ότι μόλις σε ενάμιση χρόνο από την ανάληψη του μάνατζμεντ από την Ημιθέα τριπλασιάστηκε η πληρότητα από 10% σε 30% στις αρχές του χρόνου και βαίνει σταθερά αυξανόμενη, η Τράπεζα Πειραιώς έκανε δεύτερες σκέψεις και έκρινε πως η πώληση πρέπει να μετατεθεί χρονικά με σκοπό την επιπλέον βελτίωση, ώστε να βελτιωθεί και το τίμημα που θα λάβει.
Μια κίνηση η οποία, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αρχικά ορίστηκε χρονικά σε πάγωμα της διαδικασίας επί εξάμηνο, ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το διάστημα θα είναι μεγαλύτερο με στόχο την όσο πιο ισχυρή απόδοση από τον νοσοκομείο και κατ΄ επέκταση την άντληση μεγαλύτερων κεφαλαίων από πιθανή πώληση. Ο όρος «πιθανή», όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι τυχαίο, καθώς άνοδος των εργασιών μπορεί να αλλάξει τελείως τα σχέδια της Πειραιώς, είτε με ακύρωση της πώλησης, είτε με διαφοροποίηση των όρων.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ΗΜΙΘΕΑ ανέλαβε το «Ντυνάν» την 1η Νοεμβρίου του 2014, ως συνέχεια πλειστηριασμού που είχε προηγηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, και είχε καταβάλλει 115 εκατ., αποκτώντας έτσι το σύνολο των κτιρίων, τον εξοπλισμό, καθώς και την άδεια του νοσοκομείου.
Η Πειραιώς, που ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν» με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ, προκάλεσε η ίδια τον πλειστηριασμό, ώστε να διασφαλίσει τα δάνειά της, που αναλύονταν σε δάνεια που είχε χορηγήσει η Cyprus Popular Bank, την οποία είχε εξαγοράσει.
Μπορεί τα οικονομικά βάρη του «Ντυνάν» το φθινόπωρο του 2014 να ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο από πλευράς υποδομών –κτίρια, διαρρύθμιση, εξοπλισμός– το νοσοκομείο είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, μαζί με το Υγεία, το Ωνάσειο και το Διαβαλκανικό.
Πλέον, η πληρότητα ξεπερνά το 30% και οι μηνιαίοι τζίροι του νοσοκομείου προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει μειωθεί το λειτουργικό κόστος λειτουργίας, ενώ, για να είναι κερδοφόρο το νοσοκομείο, το ζητούμενο είναι η πληρότητα να φθάσει στο 50%, κάτι που πλέον η τράπεζα θεωρεί εφικτό, λόγω της ενίσχυσης του ιατρικού δυναμικού, ενώ στα πλεονεκτήματα του νοσοκομείου προσμετράτε η κεντρική τοποθεσία του νοσοκομείου αλλά και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Σήμερα στο νοσοκομείο απασχολούνται περίπου 900 άτομα, εκ των οποίων 300 είναι γιατροί, 300 νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι 300 παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Το νοσοκομείο σε αριθμούς
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα όχι μόνον εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στις εγκαταστάσεις του, που εκτείνονται σε 55 χιλιάδες τ.μ., αναπτύσσονται κλινικές και εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, πλήρως εξοπλισμένα, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Διαθέτει 303 κλίνες κλινικών, 25 χειρουργεία, 38 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, 24 κλίνες μονάδων τεχνητού νεφρού και 78 κλίνες νοσηλείας μιας ημέρας.