Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα - Αποκλιμάκωση στο 1,4% στα τρόφιμα
Eurostat

Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα - Αποκλιμάκωση στο 1,4% στα τρόφιμα

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Ιούνιο του 2024, από 2,8% το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός συγκριτικά με τον Μάιο. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πληθωρισμός σε «τρόφιμα, οινοπνευματώδη, καπνικά», αποκλιμακώθηκε στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Στο μεταξύ, θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκε σήμερα, ότι ο πληθωρισμός στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός θα διαμορφωθεί στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελικά στοιχεία θα εκδοθούν στις 17 Ιουλίου, ενώ στις 9 Ιουλίου αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  

Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασαν σε δημοσιογράφους ότι η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα θετική και προσέθεσαν: «Σταθερός στόχος της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των τιμών και τη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ώστε να φτάσει σε μηδενικά ακόμη και αρνητικά επίπεδα.

Υλοποιούμε με επιμονή τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά, οικοδομούμε τη συνεργασία όλων των φορέων (καταναλωτικού κινήματος, επιχειρηματικότητας, πολιτείας) και ταυτόχρονα καθιστούμε δύσκολη την παράβαση του νόμου πενταπλασιάζοντας τα υψηλά όρια των προστίμων.

Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, με στόχο ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας να είναι στα 1500 ευρώ.

Δεν εφησυχάζουμε ποτέ και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την ενίσχυση της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

Συνεχίζουμε για χαμηλότερες τιμές στο ράφι και περισσότερα χρήματα στη διάθεση των πολιτών».

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 2,5%, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 2,6%.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο. Το επίπεδο αυτό του πληθωρισμού είναι εντός του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κοντά στο 2%-2,5%).

Τον Ιούνιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (5,5%), η Ισπανία (3,5%) και η Κροατία και η Ολλανδία (και οι δυο 3,4%).

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Φινλανδία (0,6%), η Ιταλία (0,9%) και η Λιθουανία (1%).