Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο για την συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τραπέζης Πειραιώς. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να περιοριστεί η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο της καταστατικής μειοψηφίας. Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη αλλά με βάση το προηγούμενο, το ποσοστό του Ταμείου θα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα κυμαίνεται στο 29% με 30% από 64% που είναι σήμερα.
Το ποσοστό αυτό φαίνεται από τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο είναι συμβατό με τα «συναλλακτικά και επενδυτικά ήθη» που επικρατούν και δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο για την συμμετοχή τους στο εγχείρημα. Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ σε επίπεδο χαμηλότερο του 33%, υποστηρίζουν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης αποτελεί καταστατική υποχρέωση και του ίδιου του Ταμείου, η σταδιακή απομάκρυνση του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Με τα δεδομένα αυτά αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τη διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου η τιμή στην οποία θα αγοράσει τις νέες μετοχές να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη. Την τιμή ωστόσο θα την προσδιορίσουν τα αποτελέσματα από τη δημόσια προσφορά που θα πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Ενδεικτικά λοιπόν για να κρατηθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ στο 30% της Πειραιώς, το Ταμείο θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 290 εκατ.ευρώ αν η αύξηση γίνει στα 0,06 ευρώ, ενώ αν πραγματοποιηθεί για παράδειγμα στα 0,35 ευρώ το ποσό περιορίζεται στα 200 εκατ. ευρώ. Στο χρηματιστήριο η μετοχή έκλεισε χθες στα 0,43 ευρώ.
Μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις σε όποια τιμή και να γίνει τελικώς η αύξηση (εντός προφανώς των πλαισίων της αγοράς) δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν οι απώλειες του Δημόσιου. Άλλωστε, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε στα 1,7 ευρω, η δεύτερη δεύτερη στα 1,7 ευρώ και η Τρίτη στα 0,01 ευρώ. Μάλιστα η 3 η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς έγινε με discount 99%! Συνεπώς, το κόστος για τους παλαιούς επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, ήταν τεράστιο.
Η Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση η οποία ήταν και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη και των capital controls με τα οποία ολοκληρώθηκε αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί η αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ. Συγκεκριμένα, η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, από 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.
Ενδεικτικά, η αξία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς συρρικνώθηκε από τα 3,71 δισ.ευρώ στο τέλος του 2014, στα 641 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015!
Παράλληλα τα ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ συρρικνώθηκαν. Στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς, από 67%. Στο 11% στην Alpha Bank, από 66%. Στο 2,4% στην Eurobank, από 35%. Στο 40% στην Εθνική, από 57%.
Τον Ιούνιο του 2019, η αξία των μετοχών στις συστημικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ, ακόμη χαμηλότερα και από το τέλος του 2015 (ήταν 2,4 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, η αξία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς μεταβολή του ποσοστού του ΤΧΣ στο μεσοδιάστημα, συρρικνώθηκε περαιτέρω, από τα 642 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, στα 354 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.