Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ο κόσμος βρίσκεται «στο κατώφλι της ύφεσης» και τα αναπτυσσόμενα κράτη στην Ασία και αλλού θα μπορούσαν να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος.
Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές στις προηγμένες οικονομίες - συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων - θα μπορούσαν να ωθήσουν τον κόσμο σε παγκόσμια ύφεση και στασιμότητα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Οι ασιατικές και οι παγκόσμιες οικονομίες οδηγούνται σε ύφεση αν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια χωρίς να χρησιμοποιούν επίσης άλλα εργαλεία και να εξετάζουν τα οικονομικά της προσφοράς, ανακοίνωσε η UNCTAD προσθέτοντας ότι επιθυμητή ήπια προσγείωση θα ήταν απίθανη.
«Πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο κατώφλι παγκόσμιας ύφεσης, η οποία προκαλείται από την πολιτική», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της UNCTAD Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.
«Έχουμε ακόμα χρόνο να κάνουμε πίσω από το κατώφλι της ύφεσης. Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία», πρόσθεσε.
«Ζητούμε λοιπόν πιο ρεαλιστικό μείγμα πολιτικής που θα εφαρμόζει στρατηγικούς ελέγχους τιμών, απροσδόκητους φόρους, μέτρα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και αυστηρότερους κανονισμούς για την κερδοσκοπία εμπορευμάτων. Επαναλαμβάνω, ένα πιο ρεαλιστικό μείγμα πολιτικών... πρέπει επίσης να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να τερματίσουμε την κερδοσκοπία για τις τιμές των εμπορευμάτων».
Επιπτώσεις στην Ασία
Η πρόγνωση είναι δυσοίωνη σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD.
Οι φετινές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μειώσουν κατά περίπου 360 δισ. δολ. το μελλοντικό εισόδημα στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτός της Κίνας, ενώ οι καθαρές ροές κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν γίνει αρνητικές.
«Στο δίκτυο, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρηματοδοτούν τώρα τις ανεπτυγμένες», αναφέρει η έκθεση.
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις προηγμένες οικονομίες πλήττουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους. Περίπου 90 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δει τα νομίσματά τους να αποδυναμώνονται έναντι του δολαρίου φέτος».
Η Ανατολική και η Νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να σημειώσουν ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους από εκείνους των πέντε ετών πριν την πανδημία. Η UNCTAD αναμένει ότι η Ανατολική Ασία θα αναπτυχθεί κατά 3,3% φέτος, σε σύγκριση με 6,5% πέρυσι.
Οι ακριβές εισαγωγές και η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για εξαγωγές, καθώς και η επιβράδυνση της Κίνας θα προσθέσουν επίσης περαιτέρω πίεση σε αυτό το τμήμα της περιοχής, αναφέρει η έκθεση.
Η ανησυχία για το χρέος εντείνεται στη Νότια Ασία και τη δυτική Ασία. Η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους και η Τουρκία και το Πακιστάν αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων.
Το Πακιστάν ταράζεται από τις πλημμύρες και ήδη υποφέρει από αυξανόμενο χρέος και πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Νέο σημείωμα της Capital Economics την Τρίτη απηχούσε τα ευρήματα της UNCTAD.