Στο «στόχαστρο» των κινεζικών αντιποίνων οι εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ
Shutterstock
Shutterstock

Στο «στόχαστρο» των κινεζικών αντιποίνων οι εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ

Η Κίνα ξεκινάει έρευνα αντιντάμπινγκ για το εισαγόμενο χοιρινό κρέας και τα υποπροϊόντα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας στο «στόχαστρό» της κυρίως την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία, μια κίνηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» για τους περιορισμούς της ΕΕ στις εξαγωγές των ηλεκτρικών οχημάτων της.

Η έρευνα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τη Δευτέρα θα επικεντρωθεί στο χοιρινό κρέας που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα νωπά και κατεψυγμένα ολόκληρα τεμάχια, καθώς και άλλα μεμονωμένα τεμάχια χοιρινού κρέατος. Η έρευνα θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου.

Αφορμή στάθηκε μια καταγγελία που υποβλήθηκε από την China Animal Husbandry Association στις 6 Ιουνίου εκ μέρους της εγχώριας βιομηχανίας χοιρινού κρέατος, δήλωσε το υπουργείο.

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουνίου ότι θα επιβάλει από τον Ιούλιο δασμούς αντεπιδοτήσεων ύψους έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα, οι παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων βρίσκονται σε εγρήγορση για αντίποινα από το Πεκίνο, αναφέρει το Reuters.

Η εφημερίδα Global Times ανέφερε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σχεδίαζαν να ζητήσουν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα αντιντάμπινγκ για ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα χοιρινού κρέατος, επικαλούμενη έναν γνώστη της αγοράς, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Ακολούθησε μια δεύτερη αναφορά στο ίδιο μέσο στις 8 Ιουνίου, η οποία ζητούσε από τους αξιωματούχους να εξετάσουν τις ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι κινεζικές αρχές είχαν υπαινιχθεί πιθανά αντίποινα μέσω σχολίων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και συνεντεύξεων με εκπροσώπους του κλάδου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ δεν ανησυχεί για την έναρξη της έρευνας από την Κίνα και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ένωση θα παρέμβει κατάλληλα για να διασφαλίσει ότι η έρευνα συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ισπανία, ωστόσο, κάλεσε σε διαπραγματεύσεις για να αποφευχθούν οι δασμοί στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος προς την Κίνα.

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της αξίας των περίπου 6 δισ. δολαρίων χοιρινού κρέατος που εισήγαγε η Κίνα το 2023, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία, εκ των οποίων περίπου το 1/4 προέρχεται μόνο από την Ισπανία.

Η δεύτερη και η τρίτη στην κατάταξη, η Ολλανδία και η Δανία, εξήγαγαν πέρυσι στην Κίνα προϊόντα χοιρινού κρέατος αξίας 620 εκατ. δολαρίων και 550 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα.

Πηγή: Reuters

Η αυξανόμενη ανησυχία για την κινεζική βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που κατακλύζει την ΕΕ με φθηνά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο της Δύσης με το Πεκίνο, ο οποίος ξεκίνησε με τους εισαγωγικούς δασμούς της Ουάσινγκτον το 2018.

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ γίνεται όλο και πιο προστατευτική απέναντι στις παγκόσμιες επιπτώσεις του κινεζικού μοντέλου ανάπτυξης.

Οι κυβερνήσεις συνήθως επιβάλλουν δασμούς αντιντάμπινγκ σε εισαγόμενα αγαθά όταν υποψιάζονται ότι το εν λόγω προϊόν πωλείται σε τιμή χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του, προκειμένου να προστατεύσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις. 

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος αναμένεται να μπορέσουν να συνεχίσουν να εξάγουν στην Κίνα χωρίς δασμούς όσο διαρκεί η έρευνα, εν αναμονή της απόφασης και της ανακοίνωσης δασμών από την κινεζική πλευρά.

Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η έρευνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 17 Ιουνίου 2025, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί κατά άλλους έξι μήνες, αν χρειαστεί.