Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά έργα της χώρας, η Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα που περιλαμβάνει την κατασκευή των συνολικά 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στις αντίστοιχες Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, το project, συνολικού προϋπολογισμού 131 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνοντας δύο clusters κτιρίων.
Το πρώτο περιλαμβάνει έξι κτίρια σε Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο με δημόσια δαπάνη που θα εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 10,8 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη ομάδα κτιρίων αφορά επτά κτίρια, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά και διαθέτει προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στο σκέλος της δημόσιας δαπάνης ύψους 12,7 εκατ. ευρώ.
Για τα 13 αυτά Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, που πρόκειται να επηρεάσουν θετικά και την αγορά ακινήτων στις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Σε αυτή έχουν προεπιλεγεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ και η Intrakat. Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, υπολογίζεται ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αφότου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου (οι υποψήφιοι προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά του έργου) θα έχει προεπιλεγεί ο ανάδοχος για τις δύο ομάδες κτηρίων. Το έργο που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το 2024 εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη του αναδόχου, που θα εισπράττει πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την 27ετή διάρκεια του ΣΔΙΤ.
Ιδιαίτερες προδιαγραφές
Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, θα αποτελέσουν την καρδιά της Πολιτικής Προστασίας σε καθεμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας όπου πρόκειται να κατασκευαστούν. Συγκεκριμένα, θα είναι τα επιχειρησιακά κέντρα από τα οποία θα γίνεται η διαχείριση του συνόλου των συμβάντων αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας που εξελίσσονται στις Περιφέρειες, θα αποτελούν το σημείο εισόδου όλων των σχετικών πληροφοριών, το σημείο ανάλυσής τους και λήψης απόφασης και τέλος το σημείο εξόδου όλων των απαραίτητων εντολών - ενεργειών για την αντιμετώπιση - διαχείριση του συμβάντος.
Το κάθε κτίριο θα είναι συνολικής επιφάνειας 2.919.76 τ.μ. και θα διατάσσεται σε ισόγειο, εμβαδού 1.461,64 τ.μ. και υπόγειο 1.458,12 τ.μ.
Εντός ενός Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. θα στεγάζονται οι οργανωτικά υπεύθυνες δομές διαχείρισης κρίσεων - συμβάντων, καθώς και όλοι οι σύνδεσμοι των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών. Αν και βασική λειτουργία τους θα είναι η διαχείριση συμβάντων, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούν και την καρδιά της Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες, στεγάζοντας μόνιμα λειτουργούσες διοικητικές δομές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούν και πόλο αλληλεπίδρασης του κοινού με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας.
Αυτού του είδους τα κτίρια θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συνεισφέρουν θετικά στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα με την εξωτερική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Να είναι υπερσύγχρονα, βιοκλιματικά και περιβαλλοντικά φιλικά και να διαθέτουν την απαιτούμενη παθητική ασφάλεια ώστε να μην είναι ευάλωτα σε τρομοκρατικές ενέργειες ή επιθέσεις ή βανδαλισμούς.