Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Μέχρι σήμερα μιλούν πολλοί. Μιλούν οι κυβερνητικοί παράγοντες, φλυαρούν με κολακείες οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Δεν έχουν μιλήσει ωστόσο ακόμη αυτοί που βάζουν τα λεφτά κι εκείνοι που η γνώμη τους μετράει στις αγορές.
Για το θέμα της «καθαρής ή αυτόνομης εξόδου» και για το «τέλος των Μνημονίων», δεν έχουμε ακούσει ακόμα την άποψη των κυβερνήσεων που μας δανείζουν, δεν προσέχουμε αυτά που υπογραμμίζει ο ΕSM και φυσικά ακόμη δεν έχει μιλήσει η Christine Lagarde.
Στις Βρυξέλλες, στο πρόσφατο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εκείνο που θα κρίνει το πότε, το πως και με ποιες διαδικασίες ελέγχου θα μπει η Ελλάδα στην «μετα-μνημονιακή» εποχή.
Όσα καλά λόγια και να μας ψιθυρίζει ο Moscovici, όσα «μπράβο κι αντίο» κι αν μας ευχηθεί Declan Costello μαζί με τους υπόλοιπους κλειδοκράτορες των Βρυξελλών, είναι αδύνατον η Ελλάδα να τολμήσει να βγει στις αγορές αν ο Mario Draghi δεν δώσει την ευχή του με το waiver στα ομόλογα των τραπεζών κι αν το ΔΝΤ δεν αλλάξει προς το καλύτερο την εκτίμησή του (DSA) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Έρχεται και η έκθεση του Eurasia Group για να προειδοποιήσει τους... πελάτες του:
- Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί για το αποτέλεσμα των stress tests των τραπεζών. Για την τελική αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να ανησυχεί η Ελληνική Κυβέρνηση, λέει το Eurasia Group.
To Eurasia Group, υπενθυμίζει ότι υπάρχει μια "stand-by" συμφωνία (SBA) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει 27 προ-απαιτούμενα του ΔΝΤ η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει ικανοποιηθεί.
Αυτή τη φορά, οι εκκρεμότητες δεν μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη αξιολόγηση, απλώς γιατί μετά την 4η αξιολόγηση, δεν υπάρχει άλλη, το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει.
Το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη την μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 κι ας λένε οι άλλοι ότι έχει προγραμματιστεί για το 2020. Φυσικά ούτε κουβέντα για τα ψευδεπίγραφα «κοινωνικά αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση.
Με απλά λόγια το Eurasia Group, παρά τα καλά του λόγια και τις ενθαρρυντικές αναλύσεις του για την Ελλάδα, καταλήγει σ' αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλ' ουδείς τολμά να παραδεχθεί:
Η Ελλάδα έχει ένα βουνό μπροστά της προτού διακρίνει την «καθαρή έξοδο».
- Πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία την δύσκολη τέταρτη αξιολόγηση, να διαβάσει σωστά τα stress tests των τραπεζών, να ξεκινήσει τις περίπλοκες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και όλα αυτά να ολοκληρωθούν με επιτυχία, χωρίς νέες προϋποθέσεις και νέα προαπαιτούμενα…
«Καληνύχτα και καλή τύχη», που έλεγε στην τηλεόραση του CBS, ο ρεπόρτερ Edward Murrow, στην περιβόητη ταινία του George Clooney...