Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Στο ειδυλλιακό χιονοδρομικό κέντρο του Whistler στον Καναδά, περίπου 120 χιλιόμετρα από το Βανκούβερ και σε υψόμετρο 670 μέτρων, θα συναντηθούν -για μία ακόμη φορά- η Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προκειμένου να βρουν μια κοινή προβολή του ελληνικού χρέους, με την οποία όλοι (οι δανειστές) να μείνουν ικανοποιημένοι.
Πολύ μακριά από την Αθήνα, χωρίς ουδεμία συμμετοχή Έλληνα εκπροσώπου, οι δανειστές προσπαθούν να βρουν μια διατύπωση «whatever it takes» που να αποτρέπει τους κερδοσκόπους, να ανοίγει την όρεξη στις αγορές για ελληνικές αξίες και να καθησυχάζει τους βουλευτές των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.
Είναι προφανές ότι όσοι καθίσουν στο τραπέζι του Washington Group δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα σήμερα αυτό που θα αρνηθούν στην Ιταλία αύριο.
Επομένως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει τη συζήτηση, με τη θέση ότι «ευχαριστούμε πολύ το ΔΝΤ για τη συμβολή του μέχρι σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά η περαιτέρω χρηματοδοτική συμμετοχή του δεν είναι πλέον απαραίτητη». Θα στηρίξει το επιχείρημά του στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάστηκε και δεν χρησιμοποίησε το σύνολο των 86 δισ. ευρώ του Μνημονίου ΙΙΙ.
Από την άλλη πλευρά, η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η υπογραφή του ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα συντάξουν οι «θεσμοί» και θα παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, όμως η Λαγκάρντ γνωρίζει ότι χωρίς συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ μένει αποκλεισμένο έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα και θα περιοριστεί στο ρόλο του «τεχνικού συμβούλου» που θα γκρινιάζει αλλά δεν θα επηρεάζει τις εξελίξεις.
Στο Γουίσλερ του Καναδά, όπου συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου (G-7), η Ελλάδα δεν είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα.
Το «ελληνικό θέμα» είναι όμως σημαντικό ζήτημα πολιτικής που θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρώπη δεδομένης της κατάστασης στην Ιταλία και από το Σάββατο στην Ισπανία.
Πιθανότερη εξέλιξη, είναι η επιμήκυνση της παρούσας αβεβαιότητας. Οι δανειστές του Washington Group θα διαβεβαιώσουν ότι στηρίζουν απόλυτα την Ελλάδα στην προσπάθειά της να επιστρέψει στις αγορές και ότι «θα κάνουν ότι χρειάζεται, όταν υπάρξει ανάγκη» για να μην αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Κάποιες επιμηκύνσεις ωριμάνσεων δανείων θα συγκεκριμενοποιηθούν, το ΔΝΤ θα πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έχει χορηγήσει από τον ESM και τα υπόλοιπα μέτρα -αν κι εφόσον κριθούν αναγκαία, εφόσον η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων- θα τα καθορίζει το Eurogroup σε στενή συνεργασία με τον σύμβουλό του το ΔΝΤ.
Όσον αφορά τη γενναία ρύθμιση χρέους που προσδοκούσε η κυβέρνηση… όνειρο ήταν και πάει. Μια αυταπάτη λιγότερη…