Στις 900.000 θα φθάσουν οι επιχειρήσεις στις αρχές Απριλίου που θα προστατεύονται από το κράτος. Οι επιχειρήσεις αυτές αφορούν σχεδόν το 90% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας και θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο. Δηλαδή, και για αυτούς θα ισχύει η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων για να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Οι νέοι ΚΑΔ αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Απριλίου οπότε και επισήμως σχεδόν ολόκληρη η ελληνική οικονομία μπαίνει στον πάγο. Από τα μέτρα θα εξαιρεθούν τα σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα .
Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων πέραν των μέτρων στήριξης με έκτακτες χρηματοδοτήσεις, δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και αναστολές πληρωμής φόρων, εισφορών και εξετάζει να προχωρήσει στην μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% από φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα υπουργεία ετοιμάζουν σχέδια για την επόμενη μέρα ενώ αρκετοί υπουργοί ήδη έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών.
Ανώτατο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τονίζει επίσης ότι ο μεγαλύτερο κομμάτι από το τραπεζικό πακέτο, θα χρησιμοποιηθεί προς το τέλος της κρίσης με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις κονδύλια μέσω της μόχλευσης των χρημάτων του ΕΣΠΑ, τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες εταιρείες. Παράλληλα εξετάζονται και άλλα μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά την αντιμετώπιση με επιτυχή τρόπο των επιπτώσεων της νόσου, που θα αφορούν τη φορολογία και τις εργοδοτικές εισφορές.
Τα μέτρα που σχεδιάζονται για τις επιχειρήσεις:
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 και συγκεκριμένα από το 24% στο 20%.
- Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ηδη έχει ψηφισθεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Εξετάζεται η μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ.
- Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές.
- Μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές.
- Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.
- Μείωση του τέλους διαμονής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα το οικονομικό επιτελείο μετά την πτώση των συναλλαγών και του τζίρου στην οικονομία σχεδιάζει μείωση του ποσοστού των e-αποδείξεων που ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση του από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20%. Το δεύτερο να περιοριστεί περαιτέρω στο 15% και το τρίτο να επανέλθει το παλαιό σύστημα που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2019 και σύμφωνα με το οποίο το όριο των αποδείξεων ήταν κλιμακωτό με συντελεστές 10%-15% και 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Με τη μείωση του ορίου δεν θα υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν περιορίσει αναγκαστικά τις συναλλαγές τους να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος.