Του Απόστολου Σκουμπούρη
Οιωνοί για νέες υπερβάσεις σε ό,τι αφορά το εκτόπισμα του ελληνικού τουρισμού καταγράφονται απ'' όλα τα συμφραζόμενα και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον κλάδο, με την Ελλάδα να είναι ένα εκ των φαβορί της Μεσογείου για να καρπωθεί σημαντικά οφέλη (και) το 2017.
Μπορεί στο εσωτερικό της χώρας να ανακυκλώνεται διαρκώς η μιζέρια και η ανατροφοδοτούμενη γκρίνια, όμως – σε διεθνές επίπεδο – οι οιωνοί για το τουριστικό εκτόπισμα και την ελκυστικότητα της χώρας μας ως τουριστικό προορισμό, είναι κάτι παραπάνω από άριστοι.
Αυτό δεν είναι μια... ευχή, δεν είναι μια άποψη, ούτε μπαίνει σε πολιτικές και ιδεολογικές ζυγαριές. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της χώρας, «αγγίζει» πληθώρα κλάδων και επαγγελμάτων και δεν είναι μια μονοσήμαντη διαδικασία.
Αφορά την ιστορία της χώρας, τον πολιτισμό, την «καταγωγή» της, το διεθνές της αποτύπωμα, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της.
To 2017 έχει όλα τα φόντα να καταγράψει νέα ρεκόρ στην ελληνική τουριστική αγορά, ενώ καταγράφονται και εκτιμήσεις για ανάκαμψη εσόδων, που είναι και το σημαντικότερο.
Η πορεία του τουρισμού τουρισμού τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι αποτελεί ένα διαρκές succes story για τη χώρα, ένα τεράστιο... brand από μόνος του, μια βιομηχανία που αν προσεχθεί, μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης και φυγής προς τα εμπρός.
Τι έγινε την τελευταία διετία
Το 2015, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, κλείσιμο τραπεζών για τρεις εβδομάδες και επιβολή capital controls, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε νέο ρεκόρ με 23,6 εκατ. αφίξεις και έσοδα 14,2 δισ. ευρώ! Και όλα αυτά, σε μια χρονιά που το ρωσικό τουριστικό μέτωπο δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα.
Πέρυσι, το 2016, η χώρα μας πέτυχε νέο ρεκόρ 27,5 τουριστών (συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών κρουαζιέρας), πιστοποιώντας τη δυναμική! Και το 2016, μπορεί να μην είχε εκλογικές αναμετρήσεις, όμως ήταν μια χρονιά τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά και κορύφωσης του προσφυγικού ζητήματος. Βεβαίως, υπήρξε μείωση στα έσοδα που κατήλθαν στα 13,2 δισ. ευρώ, για σύνθετους λόγους, που άπτονται μιας γενικότερης τάσης διεθνώς οικονομικής «άμυνας» των τουριστών.
Οι εκτιμήσεις για το 2017
Οι εκτιμήσεις για το 2017 είναι ότι ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα θα τρέξει με διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το διεθνή μέσο όρο! Άλλωστε, προ ημερών, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO Τάλεμπ Ριφάι που βρέθηκε στην Αθήνα τόνισε ότι «η φετινή τουριστική περίοδος που θα ζήσετε θα είναι μία από τις καλύτερες ποτέ» και συμπλήρωσε:
«Το 25% του ΑΕΠ στη χώρα είναι στον τουρισμό και το 1/5 του εργατικού δυναμικού είναι στον κλάδο. Το τι συμβαίνει ή όχι στον τουρισμό έχει εθνικό αντίκτυπο», τόνισε ο κ. Ριφάι, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα success story στο χώρο του τουρισμού τα τελευταία 2-3 χρόνια αν ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα».
ΣΕΤΕ: Value For Money πλέον η Ελλάδα
Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε πρόβλεψη για δύο εκατομμύρια περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, υπολογίζοντας, τις επιπλέον αεροπορικές θέσεις και την αυξημένη πληρότητα που θα έχουν εφέτος σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Ανδρεάδης μίλησε για περίπου 1,5 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 500.000 αφορούν τον προορισμό της Αθήνας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει το σημερινό timing της χώρας στον τουρισμό ως... «Value For Money» προορισμό, εκτιμώντας ότι οι εισπράξεις θα αυξηθούν κατά 9% φέτος, έναντι μείωσης 6,4% το 2016. Πιο αναλυτικά, εκτίμησε ότι τα έσοδα φέτος θα ανέλθουν στα 14,5 δισ. ευρώ, (έναντι 13,2 δισ. το 2016) με τον αριθμό τουριστών στα 26 εκατ. ευρώ ή κοντά 28 εκατ. αν συμπεριληφθεί και η κρουαζιέρα. (Φέτος, εκτιμάται ότι η κρουαζιέρα θα είναι πεσμένη κατά 20-30% σ'' όλη τη Μεσόγειο).
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος τονίζει ότι «αναμένεται αύξηση της τάξης του 7% το 2017, διπλάσια από το μέσο αριθμό παγκοσμίως. Είναι 29% πάνω είναι οι διανυκτερεύσεις και 36% τα έσοδα σε σχέση με πέρυσι από τις προκρατήσεων των μεγάλων Tour Operators το 2017.» Μάλιστα σημείωσε ότι «το Νοέμβριο 2016 ή αύξηση ήταν στο 125% και το Φλεβάρη στο 65% από την Κίνα, που είναι μια αγορά στόχος.»
Θυμίζουμε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό ίσως είναι υψηλότερα, καθώς ο Γ.Γ. Τουρισμού Τάλεμπ Ριφάι είχε εκφράσει ανοικτά τις αμφιβολίες του για το αν η χώρα μας μετράει σωστά τα έσοδα από τους τουρίστες. Τόνισε ότι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά τουρίστα διεθνώς είναι πάνω από τα 1000 δολάρια, ενώ στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων, είναι περίπου στα 700 δολάρια. Αυτό μου κάνει αίσθηση», επισήμανε.
Το φθινόπωρο του 2016 ήταν το καλύτερο όλων των εποχών
Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2016 ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών, ενώ στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου καταγράφεται διψήφια αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα, το 2017 έχει ξεκινήσει με διψήφια αύξηση των προκρατήσεων!
Τα μηνύματα από τους Tour Operators
Πρόσφατα οι μεγαλύτεροι γερμανικοί τουριστικοί όμιλοι γνωστοποίησαν ότι η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι στο ζενίθ! Για πολύ καλή ζήτηση με σημαντικά ποσοστά αύξησης έναντι του 2015 κάνουν λόγο και άλλα, μεγάλα πρακτορεία όπως All Tours, Τhomas Cook, DER Touristik, TUI κ.α.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ζήτησης, δεδομένου ότι παραμένει μια εξαιρετικά ασφαλής και πολύ φθηνή – συγκριτικά - χώρα, ενώ φαίνεται πως και όλη η πέριξ της Μεσογείου περιοχή, όπως Μαρόκο, Τυνησία και Αίγυπτος ανακάμπτουν σταδιακά. Αντιθέτως, το momentum για την Τουρκία, που είναι άμεσος ανταγωνιστής της χώρας μας, είναι εξαιρετικά δυσμενές.
Οι Γερμανοί (και οι Ρώσοι) ξανάρχονται – Μεγάλη αύξηση από Βρετανία
Οι Γερμανοί φαίνεται πως θα κάνουν τη διαφορά φέτος, καθώς αυξάνεται γεωμετρικά η διάθεσή τους για ταξίδια στο εξωτερικό, λόγω καλής κατάστασης στην οικονομία της χώρας και του χαμηλού πληθωρισμού (κάτω του 3%). Οι Γερμανοί φαίνεται πως θα τονώσουν τα τουριστικά έσοδα όλης της γύρω περιοχής της Μεσογείου.
Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ρωσικής αγοράς, που μετά τη «βουτιά» του 2015 λόγω των εξελίξεων με το Ρούβλι και το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπου έπεσε κάτω από τις 500.000, το 2016 ανέκαμψε στις 900.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη αύξηση καταγράφουν όλες οι «καλές» αγορές για τη χώρα, σε ότι αφορά τις αεροπορικές κρατήσεις για καλοκαίρι του 2017! Οι (κλεισμένες) θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο +289.116 έναντι του 2016, η Ρωσία στο +162.228, Γερμανίας (+151.166), Ολλανδία (+144.448), Γαλλία (+127.767), Τσεχία (+108.005) κ.ο.κ.
Λίαν θετικά τα μηνύματα από την έκθεση ITB τη Μέκκα του τουρισμού
Η Ελλάδα είχε εντυπωσιακή παρουσία στη Μέκκα των εκθέσεων για τον τουρισμό διεθνώς, τη 51η ITB που έγινε στο Βερολίνο το 5ήμερο μεταξύ 8-12 Μαρτίου 2017. Περίπου 10.000 εκθέτες από 184 χώρες και περιοχές, έδωσαν το παρόν σ'' αυτή τη μεγαλειώδη έκθεση.
Αυτό που επιβεβαιώθηκε (και) σ'' αυτή την έκθεση είναι ότι οι άνθρωποι – παρά την τρομοκρατία, το προσφυγικό και τις οικονομικές δυσκολίες, ταξιδεύουν όσο ποτέ στο παρελθόν, η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής, είναι μεγαλύτερη απ'' ότι σ'' όλη την πρότερη ανθρώπινη ιστορία.
Στην ITB η Ελλάδα είχε πολύ ισχυρή παρουσία, καθώς συμμετείχε το Υπουργείο, ο ΕΟΤ, ο ΣΕΤΕ, οι 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δεκάδες επαγγελματίες του ξενοδοχειακού και ευρύτερου τουριστικού κλάδου έδωσαν το παρόν. Σύμφωνα με στοιχεία πολλών tour operators, η Ελλάδα σε κάποιες κατηγορίες καταγράφει άνοδο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι!
Θυμίζουμε ότι το 2017 είναι για τον τουρισμό το διεθνές έτος για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Για πρώτη φορά, μπαίνει στον κλάδο του τουρισμού τόσο έντονα ο παράγοντας περιβάλλον, πρώτη φορά τόσο έντονα λέξεις και έννοιες όπως αειφόρος ανάπτυξη και επενδύσεις με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.