Συνέδριο «Crowd Dialog Europe 17», σε συνεργασία Εθνικής Τράπεζας και Κομισιόν

Συνέδριο «Crowd Dialog Europe 17», σε συνεργασία Εθνικής Τράπεζας και Κομισιόν

Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, σε συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ετήσιο συνέδριο «Crowd Dialog Europe 17».

Με βασικό στόχο «την αξιοποίηση της δύναμης των πολλών για το ευρύτερο καλό», το συνέδριο αφορά σε πρωτοποριακές μορφές χρηματοδότησης, με την αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους μέσα από φορείς και δράσεις που αφορούν στην κοινωνία και αναπτύσσουν την κοινωνική ευθύνη. Στηρίζεται, κυρίως, στη συγκέντρωση οικονομικών πόρων από ένα ευρύ σύνολο παραγόντων της οικονομίας και της κοινωνίας, με στόχο να κινητοποιηθούν δυνάμεις ευρύτερες, στη λογική της δημιουργίας και του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι βρίσκονται στην Αθήνα περισσότεροι από 400 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων, φιλοξενούμενοι από την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι από τους πρωταγωνιστές του Crowd Dialog Europe 17 και ο βραχίονας αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα. Στους συνέδρους περιλαμβάνονται προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τραπεζικά στελέχη, επικεφαλής επενδυτικών funds και στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Παναγιώτης Θωμόπουλος, απηύθυνε χθες χαιρετισμό σε κλειστό workshop της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Internal Market Industry, Enterpreneurship and SMEs Directorate - General), το οποίο πραγματοποιήθηκε με θέμα τις ευκαιρίες Crowdfunding και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμμετείχαν συνολικά 40 εκπρόσωποι από τις χώρες-μέλη.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που διεύθυναν μια ενότητα των συζητήσεων σχετικά με τον ομολογιακό δανεισμό μέσω Crowdfunding, ενώ στελέχη του Ιδρύματος Ωνάση συντόνισαν μια άλλη ενότητα σχετικά με το Crowdfunding στον πολιτισμό. Το βράδυ, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας παρέθεσε δείπνο προς τιμή των Ευρωπαίων προσκαλεσμένων της στο Δημαρχείο της Αθήνας.

Τα θέματα των ομιλιών και των συζητήσεων του συνεδρίου, κινούνται σε τρεις κύριους άξονες:

  • στο Crowd Funding ως ένας σημαντικός τρόπος εύρεσης οικονομικών πόρων χρηματοδότησης. Στόχος είναι να συγκεντρώνονται κεφάλαια τα οποία θα διοχετεύονται σε δράσεις που θα ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν με άλλο τρόπο,
  • στην αναζήτηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου στην αγορά εργασίας Crowd Sourcing, ώστε να αξιοποιηθεί η δύναμη του πλήθους με πρακτικές εφαρμογές σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς,
  • στην ενίσχυση της καινοτομίας από ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων με στόχο την ενιαία και στοχευμένη συνεργασία και την εφαρμογή του πλαισίου που θα αξιοποιεί νέες ευκαιρίες για καινοτομίες σε εντελώς διαφορετικούς κλάδους (Crowd Innovation).

Ο επικεφαλής του Crowd Dialog στην Ευρώπη, Dr. Michael Gebert, κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε: «Tο συνέδριο Crowd Dialog Europe διεξάγεται ετησίως σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα ξεχωριστό και ανεξάρτητο ολοήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από πολλές ομάδες CrowdSourcing και CrowdFunding με την συμμετοχή 400 εθνικών εκπροσώπων από 28 κράτη-μέλη της Ευρώπης.

Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε ομιλητές και εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εμπνεύσουν με 15λεπτες ομιλίες εστιασμένες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πάνω στη θεωρία της δύναμης του πλήθους, όπου η γνώση και η έμπνευση θα ενισχυθούν προκειμένου να προκύψει ουσιαστική συζήτηση στη συνέχεια. Το Crowd Dialog Europe με τη συμμετοχή εμπειρογνώμων και ειδικών από το European Crowd-X είναι κάτι παραπάνω από μία διοργάνωση. Δρα ως καταλύτης για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που βασίζεται στην δύναμη του πλήθους».

Στο χαιρετισμό του προς τους συνέδρους, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Παναγιώτης Θωμόπουλος, τόνισε: «Η Εθνική Τράπεζα με στόχο την αξιοποίηση του σύγχρονου αυτού εργαλείου της συμμετοχικής χρηματοδότησης δημιούργησε το πρόγραμμα act4Greece μία σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η προσφορά της οποίας στην Ελληνική κοινωνία ήδη αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η UNESCO συμπεριέλαβε το act4Greece στον ετήσιο απολογισμό του 2016 ως την πιο επιτυχημένη πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην χώρα για την χρονιά αυτή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία επιτρέπει τη δημιουργία συνεργειών, καλλιεργεί τις συνεργασίες, ενθαρρύνει τους πολίτες να συνεισφέρουν κατά τις δυνάμεις τους, κινητοποιεί πρόσθετους πόρους προς κοινή κατεύθυνση, και τελικά επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των πόρων που συγκεντρώνονται. Η συμμετοχή πολλών φορέων και πολιτών για ένα κοινό σκοπό ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της συμμετοχικής Δημοκρατίας, σε ένα περιβάλλον που ο απλός πολίτης αισθάνεται απομακρυσμένος από τα κέντρα εξουσίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κατά την ομιλία του ανέφερε: «H συμμετοχική χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ιδιωτών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κατάστασης παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μετατρέποντας την σε ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών. Στην Ευρώπη το 2015 η χρηματοδότηση μέσω της συμμετοχικής χρηματοδότησης διπλασιάστηκε και ανήλθε στα € 6,4 δις ενώ στις παγκόσμιες αγορές ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 110% στα € 34,4 δις. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ένταξης της νέας αυτής μορφής χρηματοδότησης στο τραπεζικό σύστημα δίπλα στις παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης.

Θέλοντας να ανταποκριθούμε στις ολοένα και πιο σύνθετες ανάγκες των πελατών προχωράμε με σταθερά προγραμματισμένα βήματα στην δημιουργία ολοκληρωμένων λύσεων που συνδυάζουν τα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης με τα παραδοσιακά. Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε το act4Greece, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα crowdfunding στην Ελλάδα για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής ενώ μέσω του νέου προγράμματος i-fund, θα είναι δυνατή και η συμμετοχική χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων.

To i-fund αποτελεί την νέα μας πρωτοβουλία, και πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία αξιοποιώντας το εργαλείο της συμμετοχικής χρηματοδότησης έχει στόχο την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων. Μέσω του προγράμματος αυτού στόχος μας είναι η ενίσχυση της παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας στην νέα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, η πρόσβαση επιχειρήσεων σε κεφάλαια ιδιωτών με την μεσολάβηση της Εθνικής Τράπεζας η οποία διασφαλίζει την αξιοπιστία της διαδικασίας και η ανάπτυξη συμπληρωματικών πρωτοποριακών εργαλείων στην χώρα μας».

Η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής, Νέλλη Τζάκου, υπογράμμισε για το συνέδριο: «Το γεγονός ότι μια διεθνής διοργάνωση πάνω σε ένα θέμα αιχμής όπως το Crowdfunding έρχεται στην Ελλάδα, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για τη χώρα όσο και για την Εθνική Τράπεζα. Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, σαν Τράπεζα βρεθήκαμε στην πρωτοπορία σε θέματα Crowd, υλοποιώντας την πρώτη ευρείας κλίμακας πλατφόρμα για δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Είμαστε έτοιμοι και θα προχωρήσουμε άμεσα στις χρηματοδοτήσεις εταιρειών μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας Crowdfunding ifund».

Στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα act4Greece, μία πρωτοβουλία Crowd Funding μεγάλης κλίμακας. To act4Greece είναι μία online πλατφόρμα ( www.act4greece.gr ) που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το πλήθος – από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφoράς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.