Συνεχίζεται η «κατάρα» για τις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Συνεχίζεται η «κατάρα» για τις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Απογοητευτικά συνεχίζουν να είναι τα στοιχεία για τη δραστηριότητα και τις συνθήκες χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τον εγχώριο κλάδο να... ζει μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Και μπορεί η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2016 να δείχνει ότι η γενικότερη εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξαμηνιαίες περιόδους, όμως οι ελληνικές ΜμΕ δεν παύουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την «κατάρα» της κρίσης και να αποτελούν μία... αρνητική εξαίρεση στην Ευρώπη.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 27 Οκρωβρίου 2016 σε συνολικό δείγμα 11.233 επιχειρήσεων, από τις οποίες οι 10.245 απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους.

Για τρίτη διαδοχική φορά οι ΜμΕ της Ευρωζώνης δείχνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητη κερδοφορία (0% από -1% στις δύο προηγούμενες) μετά από μία μακρά περίοδο σημαντικών αρνητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν από την έναρξη της περιοδικής έρευνας. Παράλληλα οι ΜμΕ στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να θεωρούν μικρότερο εμπόδιο την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση σε σύγκριση με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΚΤ, σε μεγάλη αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, οι ελληνικές ΜμΕ συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική καθαρή επιδείνωση των συνθηκών σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών χορηγήσεων (-27%).

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τις ΜμΕ της Ευρωζώνης είναι το να βρουν πελάτες. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες αν και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δεν είναι το κυριότερο. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, στη Γαλλία το ρυθμιστικό πλαίσιο, στο Βέλγιο η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και στη Φινλανδία ο ανταγωνισμός. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αγορές όπως της Σλοβακίας και της Γερμανίας η μεγάλη ανησυχία των επιχειρήσεων είναι ότι δεν βρίσκουν εύκολα εξειδικευμένους και έμπειρους μάνατζερ!!!

Πηγές χρηματοδότησης

Οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε ότι αφορά τις δυσκολίες των ΜμΕ να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης είναι μεγάλες. «Πρωταθλήτρια» είναι η Ελλάδα, όπου περίπου το 24% των ΜμΕ αναφέρει ότι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιρλανδία είναι 12%, στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία 11%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία και η Σλοβακία (7%) και η Γερμανία (6%).

Τζίρος

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν αρνητική εξαίρεση και σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι ελληνικές ΜμΕ είναι οι μοναδικές που συνεχίζουν να καταγράφουν επιδείνωση στο τζίρο, αν και αυτή είναι μικρότερη από τις προηγούμενες μετρήσεις (-4%, από -20%). Στον αντίποδα, περαιτέρω αύξηση τζίρου παρουσιάζουν οι ΜμΕ της Γερμανίας (31% από 29%) και της Γαλλίας (10% από 2%), ενώ σταθερή παρέμεινε η αύξηση του τζίρου στην Ιταλία και ελαφρώς μικρότερη στην Ισπανία. Θετικά ήταν επίσης τα στοιχεία για τις ΜμΕ στην Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Κερδοφορία

Ένα ακόμη πεδίο που οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν αρνητικούς πρωταγωνιστές είναι η δυναμική των κερδών. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι οι ελληνικές ΜμΕ σε ποσοστό 42%, αναφέρουν μείωση κερδών και μάλιστα αυτό το ποσοστό αν και σχεδόν τριπλάσιο από την επόμενη χώρα που είναι η Ιταλία (-15%), είναι ελαφρώς βελτιωμένο από την προηγούμενη μελέτη. Οι επιχειρήσεις που αναφέρουν σοβαρή αύξηση κερδοφορίας είναι της Ολλανδίας (25%), της Ιρλανδίας (17%), της Γερμανίας (13%), της Αυστρίας (12%) και της Φινλανδίας (8%).

Υποχρεώσεις προς απαιτήσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες κάνουν λόγο για μείωση του δείκτη υποχρεώσεις προς απαιτήσεις. Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη ότι και σε αυτό το πεδίο οι ελληνικές ΜμΕ είναι η εξαίρεση, καθώς κατά 2% είναι περισσότερες επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση του δείκτη και ακολουθούν οι ιταλικές ΜμΕ με αμετάβλητες αναφορές. Επίσης, σε γενικές γραμμές οι ΜμΕ επιχειρήσεις της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για μείωση των δαπανών για τόκους, ενώ αύξηση σημειώνεται στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Αποθέματα

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα αποθέματα και στο κεφάλαιο κίνησης, η τάση παραμένει αυξητική στις περισσότερες χώρες. Οι ελληνικές ΜμΕ συνεχίζουν να εμφανίζουν αρνητικά στοιχεία, καθώς σε ποσοστό 17% είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που κάνουν λόγο για μείωση των αποθεμάτων και του κεφαλαίου κίνησης, αν και το ποσοστό έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση (-28%). Από τις μεγάλες χώρες, αξιοσημείωτη είναι η πρώτη θετική μέτρηση στη Γαλλία (1% από -4%). Στην Ιρλανδία οι επιχειρήσεις που αναφέρουν αύξηση είναι κατά 17% περισσότερες από αυτές που κάνουν λόγο για μείωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15% στη Σλοβακία και 7% στη Φινλανδία.