Πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, που θα περιλαμβάνει την Κύπρο και τη Βουλγαρία, διαμορφώνεται μετά τη σημερινή συνάντηση στην Σόφια του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Βούλγαρο ομόλογο του Ρόσεν Πλέβνελιεφ.
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του για το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα που αφορά τις εναλλακτικές ενεργειακές πηγές προς την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι «η περιοχή μας, μέσα από συνεργασίες και συνέργειες μπορεί να συνεισφέρει στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτάρκεια των ενεργειακών της πόρων και διαδρομών». Προσέθεσε ότι οι προσπάθειες συνεργασίας δεν αποκλείουν κανέναν, υποδεικνύοντας ότι το φυσικό αέριο «μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για εμβάθυνση συνεργασιών, φιλίας και ενότητας».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας επισήμανε ότι η Σόφια χαιρετίζει κάθε συζήτηση που μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορά ενεργειακών πηγών και από τη χώρα του. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η Βουλγαρία μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο διανομής σε λογικές τιμές.
Χαρακτήρισε, επίσης, άριστες τις σχέσεις της Βουλγαρίας με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, Λευκωσία και Σόφια διερευνούν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερών Συνόδων Κορυφής, με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Βουλγαρίας με το Ισραήλ ή την Αίγυπτο, με την προοπτική σύγκλησης, στη συνέχεια, τετραμερών ή και πενταμερών συνόδων Κορυφής με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στη Σόφια υπογράφηκαν Μνημόνια Συναντίληψης διμερούς συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως στον τομέα της ενέργειας, το οποίο προνοεί τη δημιουργία κοινού πλαισίου για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και την προώθηση της ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών και εκπαίδευσης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.
Επίσης, προνοεί συνεργασία σε τομείς, όπως η αναζήτηση, η έρευνα και η παραγωγή υδρογονανθράκων, και πιθανόν μελλοντικών εξαγωγών τους, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια υπεράκτιων δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και της ενεργειακής αγοράς, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή επάρκεια και τα ενεργειακά αποθέματα.
Υπεγράφησαν επίσης Μνημόνια Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ